Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De ruigpootbuizerd als dijkwachter

  •  
15-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Gezenderde ruigpootbuizerd

© fotograaf : Ben Koks

Ooit overwinterde hij hier in grote getallen, nu is het een zeldzame wintergast: de ruigpootbuizerd. De daling van de roofvogel-populatie valt naar alle waarschijnlijk te wijten aan de daling van het aantal veldmuizen in het agrarisch gebied. Een van de plekken waar de ruigpootbuizerd overwintert, is aan de Groningse en Friese kust. Met name op de binnenlandse dijken foerageert de roofvogel. Deze dijken worden slaperdijken genoemd, oftewel slapende dijken, oude dijken waarvan de functie is komen te vervallen door de aanleg van de nieuwe voorgelegen dijk.

Zender

Om de natuurlijke en landschappelijke waarde van slaperdijken te vergroten, is Werkgroep Grauwe Kiekendief in samenwerking met Landschapsbeheer Groningen begonnen met een project rond het natuurbeheer van slaperdijken. Dit project omvat naast het experimenteren met het beheer van de slaperdijken ook het zenderen van ruigpootbuizerds. Door onderzoek naar het ruimte- en habitatgebruik van deze roofvogel hopen de onderzoekers uit te vinden op welke manier de slaperdijken het beste beheerd kunnen worden. De zendergegevens van deze ene ruigpootbuizerd leverden in de eerste weken al waardevolle informatie op over het habitatgebruik in de winter: zij bracht ongeveer 24 procent van haar tijd door op een kleine stukje slaperdijk, en nog eens circa 25 procent op een belendend perceel luzerne.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.