© Rob Buiter
Er is voor het eerst een otter waargenomen in het Nederlandse duingebied Meijendel tussen Scheveningen en Wassenaar. Op 12 december werden sporen van het dier aangetroffen in een afgesloten deel van dit Natura2000-gebied. De prenten en karakteristieke ‘spraints’ – de uitwerpselen waarmee otters hun territorium markeren – wezen erop dat het om een otter ging. Om de waarneming te bevestigen, plaatste natuurbeheerder Dunea cameravallen. Met succes: de eerste otter in de kustduinen van het vasteland is vastgelegd op beeld, zwemmend in een van de infiltratieplassen.
De eerste meldingen van ottersporen kwamen op 11 december van Bart van der Hoorn en Michan Biesbroek. Zij geven beiden les in diersporen herkennen. Tot hun grote verbazing kwamen ze op een favoriete sporenplek plots eigenaardige sporen tegen, namelijk zowel voetafdrukken als een 'spraint' van een otter.
"Dat zou heel bijzonder zijn, want die komen hier echt al heel lang niet meer voor", zeiden ze tegen elkaar. Voor de zekerheid legden ze de gefotografeerde sporen in de avond voor aan verschillende andere bekende en enthousiaste spoorzoekers, waaronder ook een lid van de Otterwerkgroep. "Allemaal waren ze het zonder twijfel gelijk met ons eens: otter." Vervolgens namen ze de volgende dag contact op met Dunea en die plaatsten diezelfde avond nog een wildcamera met direct een duidelijk resultaat: een otter op camera in Meijendel!
© Dunea-Meijendel
De otter was ooit een vertrouwd gezicht in waterrijk Nederland. Decennialange vervuiling, jacht en de kanalisering van rivieren maakten echter een einde aan de populatie. In 1988 werd het dier officieel uitgestorven verklaard. Sinds 2002 keert de otter voorzichtig terug, dankzij een herintroductieproject in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Momenteel zijn er zo’n 600 otters in Nederland met name in Noordwest-Overijssel, Friesland, Gelderland en langs de Overijsselse Vecht. Maar nu is het schuwe nachtelijke roofdier zich dus mogelijk ook aan het vestigen in de Nederlandse duinen van het vasteland. Eerder werd er al eerder een keer een otter waargenomen in de duinen op Terschelling.
De herkenbare ’spraints’ van de otter. De uitwerpselen waarin visschubben te vinden zijn en de teerachtige structuur.
© Dunea - Meijendel
Otters zijn indicatorsoorten: hun aanwezigheid wijst op de uitstekende kwaliteit van het water en een gezonde ecologie van het duingebied. Ze gedijen alleen in gebieden met voldoende voedsel, oevervegetatie en schuilplekken. Specialist Fauna van Dunea, Niek Albers: “Eigenlijk is dit het mooiste wat je als natuurgebied kan overkomen. We stellen hoge eisen aan onze natuur, en we zien dat nu terug in de komst van de otter.” De grote vraag is nu nog wel hoe in de otter in dit duingebied is terechtgekomen aangezien ze migreren over het vasteland. Dit wordt nu onderzocht met DNA-analyse van de spraints. Met behulp van camera’s worden de duinen nauwlettend in de gaten gehouden.
In duingebied Meijendel is voor het eerst een otter aangetroffen. Na uitwerpselen aangetroffen te hebben zijn er cameravallen geplaatst . Deze unieke beelden laten in de eerste seconden een silhouet van een otter zien. Dit is de eerste otter die zich ooit in de duinen van het vasteland heeft laten zien. Beelden: duinwachter Dunea Niek Albers
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.