Na jaren van onzekerheid is eindelijk het bewijs geleverd: de lynx is terug in de Belgische Ardennen. Het dier is vastgelegd door een wildcamera in de Semoisvalleui. Het begon dit jaar met enkele waarnemingen eind februari bij het meldpunt voor grote roofdieren in Wallonië, waarbij steeds in hetzelfde gebied een een uit de kluiten gewassen kat werd gezien. Dat wijst er volgens de Vlaamse natuurvereniging Landschap op dat de lynx niet zomaar een passant is, maar hier zijn territorium heeft gevestigd.
Egelweekend
Het weekend van 12/13 september wow is Egelweekend. Tijdens dit weekend roepen de Zoogdiervereniging, Egelwerkgroep en Jaarrond Tuintelling iedereen op om egelwaarnemingen door te geven, bijvoorbeeld uit eigen achtertuin of buurt. Deze waarnemingen dragen bij aan onderzoek naar de egel in Nederland. Door deze waarnemingen ontstaat er een goed beeld van de verspreiding van egels in Nederland. Waar komen ze voor en waar worden ze niet gemeld? Met de groei van steden en dorpen zijn tuinen steeds belangrijker geworden voor egels en levert een tuintelling waardevolle informatie op. De egelpopulatie laat doorgaans een afwisseling van goede en slechte jaren zien. Maar over de gehele periode 1994 - 2019 genomen is er een afnemende trend waar te nemen. De egel(s) in jouw tuin kan je doorgeven via de Jaarrond Tuintelling. Egels op andere locaties kunnen worden gemeld via waarneming.nl of telmee.nl. En bij de Egelwerkgroep lees je hoe je zelf de egels kan helpen door bijvoorbeeld het maken van een egelhuisje.
Living planet report
Het gaat steeds slechter met de natuur wereldwijd. Dat blijkt uit het deze week verschenen Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Zo zijn de populaties aan wilde (gewervelde) dieren tussen tussen 1970 en 2016 over de hele wereld met 68 procent afgenomen. Belangrijkste oorzaken van de afname van de biodiversiteit zijn het verdwijnen van leefgebieden, de intensieve landbouw, de ontbossing en overbevissing. In Vroege Vogels een gesprek met Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur bij Naturalis.
Meer 'omega-3' in melk uit kruidenrijke wei
Als je melk drinkt, of kaas eet van een boer, waarvan je wéét dat hij ook goed zorgt voor de natuur… dan smaakt de zuivel voor je gevoel toch ook nét een stukje beter! Maar is er misschien ook meer aan de hand? Zou de melk misschien ook echt méetbaar beter zijn dan ‘gewone’ melk? Dát is wat een groep boeren in het project ‘Melklab’ in Friesland graag wil uitzoeken.
De tropenflora van de Indische Archipel bleef eeuwenlang onbekend, tot in 1654 Georg Everhard Rumpf, beter bekend als Rumphius, als compagniesoldaat arriveert op Ambon. Daar raakt hij gebiologeerd door de bijzondere flora en schrijft er een boek over: het Amboinsche Kruidboek. Norbert Peeters plaatst het in een historische context in zijn net verschenen Rumphius' Kruidboek.
Omslag vanher net verschenen boek over Rumphius' Amboinsch Kruidboek
Je zou het niet meteen denken, maar industrieterrein Moerdijk barst van de natuur. Het aantal plantensoorten is er zelfs groter dan in de Biesbosch beweert ecoloog Roland Jan Buijs. Hij is er dan ook vaak te vinden: om bedrijven te vertellen hoe ze kunnen vergroenen, of om te genieten van de ‘big five”: de lepelaar, bever, vos, bunzing, oeverzwaluw.
De allerallerlaatste gierzwaluw, kruisspinnen, bloeiend kransnaaldaar en een piepklein donzig waterhoenkuiken. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Net als wegtrekkende zwaluwen en ‘de biefstukzwam van Frater Willibrordus’.
Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.