Hans Mulder met zijn 'Ontdekking van de natuur'
© Henny Radstaak
In het dagelijks leven is Hans Mulder conservator van de Artis Bibliotheek, waar hij de uitgebreide collectie aan natuurhistorische werken beheert. Maar de Artis Bibliotheek wordt gerenoveerd, waardoor hij de afgelopen periode extra tijd had om zijn kennis over de natuurhistorie op te schrijven in een boek, ‘De ontdekking van de natuur’.
Het gaat over, zoals hij zelf zegt, ‘hoe de Westeuropese mens tussen 1500 en 1900 de natuur ontdekt, beschrijft en verbeeldt’. Het boek bestaat uit 20 op zichzelf staande verhalen uit die 400 jaar natuurgeschiedenis en is één van de genomineerden voor de Jan Wolkers Prijs.
De jury van de Jan Wolkers Prijs schrijft in haar rapport: “Een boek dat vol staat met fascinerende verhalen uit honderden jaren natuurhistorie. Over vogels zonder poten, bijzondere insecten en draken, die ooit nog gewoon tot het dierenrijk werden gerekend. En over Antonie van Leeuwenhoek, die met behulp van de door hemzelf gemaakte microscoop bacteriën in zijn eigen tandplak ontdekte.”
Het boek eindigt tegen 1900, met een van de brieven die Charles Darwin - de man van de evolutietheorie - schreef aan de Amsterdams hoogleraar en botanicus Hugo de Vries, die wilde werken aan de genetica. Darwin had die zelf tijdens zijn leven niet goed kunnen uitwerken en gaf hem in die brief de zegen om daaraan te gaan werken.
Meer over:
jan wolkers prijsMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.