De Noordzee
© ikjelle
De temperatuur van de oceanen is in 2021 voor het zesde achtereenvolgende jaar toegenomen. Dat is ondanks natuurverschijnsel La Niña, dat een afkoelend effect heeft op het water in de Stille Oceaan door een koude stroming voor de kust van Zuid-Amerika. Internationale onderzoekers, onder meer uit China en de Verenigde Staten, hebben deze bevindingen dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Advances in Atmospheric Sciences.
De oceanen waren in 2021 warmer dan ooit. Metingen vinden plaats sinds 1955. De oorzaak voor de opwarming van de oceanen is de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. De wetenschappers waarschuwen dat deze opwarming nog onvoldoende wordt meegenomen bij het beoordelen van risico's op natuurrampen.
Zo zorgen warmere oceanen voor een stijging van de zeespiegel, doordat ze de ijskappen van Groenland en Antarctica verwarmen. Daarnaast zorgt de toename van de oceaantemperatuur voor meer stormen, orkanen en extreme regenval. Daardoor wordt het risico op overstromingen wereldwijd hoger.
Oceanen absorberen ongeveer een derde van de broeikasgassen die mensen uitstoten. Het water wordt daardoor zuurder, wat funest is voor koraalriffen. Ook kunnen orkanen zorgen voor schade aan het koraal, terwijl dit een belangrijke 'thuisbasis' is van een groot deel van het zeeleven.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.