Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De natuur in zonder telefoon verbetert mentale welzijn jongeren

  •    •  
21-11-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
path-1577192_1280

© Pixabay

Tienermeisjes zitten relatief slecht in hun vel, zo concludeert de Kinderombudsman na uitgebreid onderzoek. Vooral social media blijken hierin een belangrijke rol te spelen. Eigenlijk wisten we dit al, maar er lijkt nog weinig te veranderen. Voor het mentale welzijn van onze jeugd is het hoog tijd dat er veel meer aandacht komt voor de noodzaak van het wegleggen van die telefoon en meer te investeren in programma’s die zijn gericht op onderlinge verbinding. Programma’s zoals MDT Buitenkans, waarbij jongeren samen ontstressen in de natuur, betekenisvolle ontmoetingen aangaan en iets doen voor een ander.

Natuur heeft vele voordelen

Natuur is goed voor de fysieke en mentale gezondheid van mensen, zo blijkt al jaren uit tal van onderzoeken. In de natuur bewegen we meer en tegelijkertijd maken we er ook ons hoofd leeg. Als mensen zijn we echter alleen maar verder van de natuur vandaan komen te staan. Zonde, want de natuur kan ons op allerlei manieren helpen. Jongeren die bijvoorbeeld samen aan het werk gaan voor natuurherstel, voelen zich op allerlei fronten fijner. Ze staan in verbinding met elkaar, zijn actief in een gezonde omgeving én doen iets voor de natuur. Het geeft dus ook betekenis.

Natuur zorgt voor verbinding

Jongeren die meedoen aan het Maatschappelijke Diensttijd (MDT) programma ‘Buitenkans’ ervaren dit ook echt. Vanuit de praktijk horen wij verhalen van jongeren die wekelijks tegen de zestig uur op hun telefoon zitten. Iedereen kan wel bedenken dat dit niet gezond is. Samen bomen planten of een vuurtje stoken in de natuur zorgt voor verbinding. En dat alles zonder die telefoon. Echt contact, dat is waar behoefte aan is.

Het is dan ook nog altijd doodzonde dat de huidige regering heeft besloten niet langer te willen investeren in de MDT. IVN Natuureducatie en tal van andere organisaties die programma’s hebben ontwikkeld om jongeren te helpen zichzelf te ontwikkelen en hun toekomstpad uit te stippelen, blijven zich echter volop inzetten.

Bron: ANP, IVN Natuureducatie

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor