Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Roofdieren, prooien, natuurmonoloog, fenolijn en alle overige onderwerpen

  •  
17-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
slechtvalk

© Slechtvalk - Nature Live

Gevaarlijk spel

Het is in de natuur eten of gegeten worden. Bioloog Piet van den Hout komt deze week met een boek over het spel tussen roofdieren en hun prooien. Van krokodillen, die gnoes opwachten tijdens hun jaarlijkse trek, tot de tienduizenden steltlopers in de Waddenzee die continu op hun hoede moeten zijn voor die ene slechtvalk. Volgens Van den Hout bepaalt dit ‘spel’ niet alleen het uiterlijk en gedrag van roofdieren en hun prooien, maar ook waar ze leven en wat dat voor invloed heeft op hun leefomgeving. In Vroege Vogels een gesprek over prooi- en roofdieren en hoe zij voortdurend elkaars strategieën aftasten.

Titel: Gevaarlijk spel
Auteur: Piet J. van den Hout
Uitgeverij: Atlas Contact
Reeds verschenen

Natuurmonologen

Boswachters, vogelaars en onderzoekers gaan solo de natuur in om verslag te doen van wat ze tegenkomen. Deze zondag de natuurmonologen van boswachter Luc Hoogenstein die verslag doet van de natuur in en om z'n eigen tuin, verslaggever Rob Buiter bij een roekenkolonie en vogelaar Camilla Dreef stapt vanuit haar woonplaats Amsterdam op de fiets naar de lepelaarkolonie bij Haarlem.

Geluiden van het agrarisch gebied

Deze week heeft Henny Radstaak een montage gemaakt van de voorjaarsgeluiden uit het boerenland. Een virtuele wandeling door weidegebied. We horen in de kwartier durende soundscape géén gesproken woord, maar het geluid van o.a. grutto, tureluur, wulp, veldleeuwerik, boerenzwaluw, kievit, graspieper en scholekster.

Raapzaad in bloei

Wie langs de wegen rijdt of fietst zal het de laatste dagen ongetwijfeld zijn opgevallen: de enorm grote hoeveelheid bloeiende gele bloemen in de wegbermen. Op verschillende plekken zie je echt lange linten uitbundige geel bloeiende planten. Koolzaad, zeggen veel mensen, dacht ik zelf ook. Maar volgens anderen is het juist raapzaad. Verslaggever Henny Radstaak is gaan uitzoeken om welke planten het nu precies gaat…

Fenolijn 035-6711338

Een ruime week voor ‘Woningsdag’ zijn de eerste gierzwaluwen weer gezien in Nederland. En ze zijn ook te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Met als oeverzwaluwen, nachtegalen, een zeearend en bruine kiekendieven. Ook deze week barst de fenolijn uit zijn voegen van het aantal meldingen. Naast veel vogel eerstelingen worden nu ook de eerste libellen gemeld.

Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.