Groene boeken met Alexander Reeuwijk
Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je onze vaste recensent Alexander Reeuwijk over enkele groene pareltjes, die de afgelopen tijd zijn verschenen: ‘De levende berg’ van de Britse auteur Nan Shepherd en ‘Zonder de top de bereiken’ van de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti.
Alexander Reeuwijk
© Vroege Vogels
Grutto versus vliegveld
Vogelbeschermers zijn naar de rechter gegaan om de komst van een vliegveld tegen te houden in Portugal, vlakbij een belangrijk gebied voor vogels, zoals de grutto. De luchthaven is gepland in de buurt van een Natura 2000 gebied, naast de rivier de Taag, bij Lissabon. En laat dat nu net een belangrijk 'tankstation' zijn voor deze bedreigde weidevogels. Sterker nog, juist ook ‘onze grutto’s’ komen hier bijtanken op de rijstvelden, onderweg naar Nederland. De rechtszaak wordt onder meer gesteund door Vogelbescherming Nederland en tienduizenden Nederlanders, die een petitie hebben getekend tegen de plannen.
Duizenden grutto's boven de uiterwaarden van de Taag bij Lissabon
© Rob Buiter
Grazers in de Maashorst
In het Brabantse natuurgebied De Maashorst lopen drie verschillende 'grote grazers': wisenten, taurossen en Exmoor pony's. Die blijken een goede invloed te hebben op de biodiversiteit in het gebied.
Intelligent systeem herkent insecten
Sinds een jaar staan er verspreid over Nederland ‘slimme’ camera’s die de stand van de insecten meet. Het project is gestart naar aanleiding van een Duits onderzoek waaruit bleek dat in 27 kaar tijd de insectenstand, gemeten in biomassa, met 75% is achteruit gegaan. Om de vinger nu aan de pols te houden is dit systeem, Diopsis, geïntroduceerd. De eerste resultaten zijn per camera gepubliceerd op de
website. De analyse van de gegevens moet nog plaatsvinden. Naar verwachting komen volgend jaar ook intelligente insectencamera’s op de markt die iedereen in zi’n tuin kan plaatsen. Dan kan je behalve meedoen aan het onderzoek ook zelf te weten komen wat er dag en nacht in je tuin aan insecten voorkomt.
Intelligente insectencamera op voormalige vliegbasis Soesterberg
© Henny Radstaak
Nederland zonder afval
In 2050 bestaat afval niet meer in ons land. We moeten helemaal circulair worden. Maar het is nog lang niet zover. Dat blijkt uit een deze week verschenen studie van de stichting Circle Economy, dat advies geeft aan bedrijven en overheden over de circulaire economie. In totaal 25% van onze grondstoffen gebruiken we opnieuw. De rest gooien we weg. We spreken met de opsteller van de studie, Marc de Wit.
Flesje
© FreeImages.com/Filippo Vicarelli
Vogels in dialect: Cadier en Keer
We trekken al een aantal weken het land door, op zoek naar vogelnamen in dialect. Deze week kwamen we uit in het Limburgse Cadier en Keer. Jo Purnot komt uit de regio en heeft 20 jaar geleden alle oude Keerder vogelnamen verzameld. Ze worden nauwelijks meer gebruikt, maar Jo heeft er nog aardig wat op weten te duikelen.
Fenolijn 035-6711338
Platbuiklibellen, beekprikken, torenvalkjongen en vliegende meikevers zijn deze week te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Net als een spannend avontuur met een boommarter in de Biesbosch, de eerste nachtzwaluwen en mierenleeuwen op de loer. Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op
035-6711338.
Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.