Vroege Vogels zendt volgende week een special uit over de haaien in de Nederlandse Caraïben. Deze 'leeuwen van de oceaan' worden wereldwijd enorm bedreigd. Menno bezoekt met Irene Kingma van Save Our Sharks een aantal nieuwe haaienbeschermingsprojecten op Sint Maarten en Curacao. Hij staat oog in oog met de grootste tijgerhaai die ooit is waargenomen in dit gebied. Komende dinsdag alvast een voorproefje van de Vroege Vogels Special.
Rondom het Caribisch deel van ons koninkrijk komen wel dertig haaiensoorten voor. De Caribische rifhaai is een van de soorten die het meest voorkomt in de Nederlandse Cariben. Hij behoort tot de familie van roofhaaien (of menshaaien). Ze zijn vaak te vinden in de buurt van koraalriffen. Een andere veel voorkomende soort is de verpleegsterhaai. Deze haai verblijft vooral in ondiep water dicht bij de kust in zeegras, mangrove en rif-gebieden. De Tijgerhaai is een grote haaiensoort. De maximale lengte is 5,5 meter, met uitschieters tot 7,5 meter. Het hele jaar legt de tijgerhaai grote afstanden af, om in de winter naar het Caribisch gebied te trekken.
Het gaat wereldwijd slecht met de haaien. Naar schatting een kwart van de soorten is bedreigd. Volgens een studie uit 2013 worden jaarlijks zo'n 100 miljoen haaien gedood door de visserij, met name om te eindigen in haaienvinnensoep. Een ander deel sterft door bijvangst. Volgens ondernemer en haaienbeschermer Sir Richard Branson is Afrika niet meer hetzelfde als er geen leeuwen zouden zijn, en zijn de oceanen zijn niet meer hetzelfde zonder haaien.
Ook in de Nederlands Caribische wateren neemt het aantal haaien af. Reden voor de natuurparken op de eilanden om samen met de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (over haaien en roggen) het project Save Our Sharks te beginnen. Het doel van dit project is om zowel onderzoek te doen alswel de haaien beter te beschermen. Er zijn verschillende zogeheten haaienreservaten ingesteld, waar de visserij aan banden is gelegd.