Natuurgebied de Korendijkse Slikken in de Hoekse Waard heeft zijn slikken weer terug. Na jaren van afsluiten en afgraven is het gebied weer drassig. Net als vroeger, toen het Haringvliet nog open was. Het getij is weliswaar een stuk minder en het water zoet, maar veel oorspronkelijke natuur keert langzaam terug.
Oorspronkelijke natuur
Zoals zeegroene rus, zilte zegge, rode ogentroost, fioringras, watermunt en heemst. En die trekken weer vogels aan zoals de grutto, de waterral, de rietzanger, de bruine kiekendief, de kuifeend en de wintertaling. Maar ook de zeldzame noordse woelmuis, de zeearend en de visarend zijn regelmatig te zien. Al tijdens de afgravingen waren de effecten te zien: lepelaars en zilverreigers stonden in de net uitgegraven kreken te zoeken naar vis.
Nationaal Park NL Delta
De Korendijkse Slikken liggen in het Natura 2000-gebied Haringvliet, onderdeel van (toekomstig) Nationaal Park NLDelta. Na de bouw van de Haringvlietdam verdroogde de natuur steeds verder. De slikken slibden dicht en raakten overwoekerd. Ruigere vegetatie, zoals late guldenroede, verdrong veel van de oorspronkelijke planten en daarmee verdwenen ook de oorspronkelijke dieren en planten uit het gebied.
Droomfonds Haringvliet
Ingrijpen was hard nodig volgens beheerder Natuurmonumenten. Dat werd, dankzij de miljoenen uit het Droomfondsproject Haringvliet van de Postcodeloterij ook mogelijk. Samen met de partners van het Droomfondsproject heeft beheerder Natuurmonumenten de afgelopen jaren gewerkt aan natuurherstel en de aanleg van recreatieve voorzieningen rondom het Haringvliet.
Wandelen
Vanaf een wandelroute met verhoogd wandelpad kun je de vernatting van het gebied goed zien. Een kijkhut en een kijkterp geven een mooi uitzicht op het Spui en het Haringvliet. Van 15 juli tot en met 15 maart kun je hier wandelen en vogels kijken, tijdens het broedseizoen is het gebied in de overige maanden gesloten. Het rondje Pit, ook bereikbaar vanaf de parkeerplaats van de Leenherengorzenpolder (Westdijk 16 in Goudswaard), is wel jaarrond open.