Veertig jaar geleden werd het enthousiasme voor de biologie bij 'brugpieper' Menno Schilthuizen aangewakkerd door zijn docent Daan Vestergaard. Hij nam Menno en zijn klasgenoten mee naar de duinen van Oostvoorne, waar hij onder andere loopkevers met ze onderzocht. Nu doet - inmiddels professor in de biologie - Schilthuizen dat onderzoek op precies dezelfde manier nog eens over. Als eerbetoon aan zijn inspirator en uit nieuwsgierigheid naar de veranderingen in het gebied.
Valkuil
Voor zijn onderzoek graaft Schilthuizen glazen potjes in, met de rand precies aan het oppervlak. Laat je die vervolgens een week staan (met een dakje erboven tegen de regen) dan lopen er vanzelf tientallen pissebedden, maar ook loopkevers in. 'De kevers die ik niet direct op naam kan brengen gaan mee naar huis', vertelt Schilthuizen. 'Veel soorten kun je alleen op naam brengen door de geslachtsorganen eruit te prepareren en onder de microscoop te bekijken.
Vergelijking
Schilthuizen is erg geïnteresseerd in de mogelijke veranderingen die er op het gebied van loopkevers in de duinen van Oostvoorne zijn opgetreden in de laatste veertig jaar. 'Er zullen soorten verdwijnen en ook zuidelijke soorten bijkomen, bijvoorbeeld als gevolg van de klimaatverandering. In die zin is het een bijzonder waardevol onderzoek, dat ik graag wat grootschaliger zou oppakken. Ik ben daarom op zoek naar extra financiering om met mensen van de lokale KNNV deze inventarisaties voort te kunnen zetten.