Deze week zijn we in de IJsselvallei, waar duizenden kievitsbloemen bloeien, de slechtvalk huist in een steenfabriek en waar de grote modderkruiper een heel graafproject heeft gedwarsboomd. Het gebied strekt zich uit van Deventer helemaal tot aan de monding van de IJssel bij Kampen. Hier varen we naar IJsseloog, een eiland vol ‘ vieze’ bagger, maar dat rijk is aan enorme aantallen vogels.
Zuiderzee
Vroeger kwam de IJssel uit in de Zuiderzee. Er was een natuurlijke grootschalige delta. Met de opkomst van steden en het droogleggen van polders is de IJssel veel meer ingekaderd. De dynamiek van de delta verdween ook door de afsluiting van de Zuiderzee.
Biesbosch van het oosten
De IJssel wordt ook wel de Biesbosch van het oosten genoemd, omdat het de meest oostelijke zoete rivierdelta is in Nederland. In de IJsselvallei krijgt het water steeds vaker vrij spel. Het karakteristieke van de delta in de IJsselmonding wordt terug gebracht met de aanleg van kunstmatige eilanden. Met het project 'Ruimte voor de Rivier' krijgt de IJssel meer ruimte. Langs de oevers is dan ook duidelijk te zien dat er regelmatig overstromingen van de uiterwaarden plaatsvinden, wat voordelig is voor soorten zoals de modderkruiper en de kievitsbloem.
Onbewoonde eilandjes
Staatsbosbeheer beschrijft de IJsselmonding zelf als het "ongekende Robinson Crusoe gevoel" wat je er krijgt. Op een tweetal eilanden na is het gebied niet toegankelijk voor het publiek en heb je dus echt ongerepte natuur. Hier komt dus ook letterlijk geen mens, op de boswachter na dan. En wij sluiten daar uiteraard bij aan! Deze week slapen we letterlijk middenin de natuur, op een onbewoond eilandje in de IJsseldelta. We worden wakker van het geluid van de zeearend, terwijl de ratten om onze tenten knagen, en de kou van de nacht langzaam verdwijnt.