In de bodem wemelt het van de dieren. Ze laten zich nauwelijks zien boven de grond, maar zijn van groot belang voor wat er groeit en bloeit bovengronds. Deze bodemdieren zorgen er samen met schimmels en bacteriën voor dat dood plantenmateriaal wordt omgezet tot vruchtbare grond. Ook ondergronds is het eten en gegeten worden.
Bodemvoedselweb
Bodemdieren, schimmels en bacteriën maken deel uit van een voedselketen in de bodem. Schimmels en bacteriën eten dood en levend plantenmateriaal. Ook regenwormen eten dode plantenresten. De schimmels en bacteriën worden dan weer gegeten door springstaarten, mijten en minuscule aaltjes.
Onderzoek
Het bodemleven is afhankelijk van het gebruik van de grond en van de grondsoort. Zo leven er in de bodem van kruidenrijk grasland veel verschillende wormen, terwijl in de bodem waar jarenlang mais op geteeld is vaak weinig wormen aanwezig zijn.
In heel Nederland wordt onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de bodem en het bodemleven. De bodem is de basis voor herstel van biodiversiteit, want een vruchtbare bodem met een druk bezet bodemleven betekent een gunstige leefomgeving voor onder andere planten, vogels en zoogdieren. Professor Wim van der Putten van het NIOO-KNAW doet bodemonderzoek in het Maasheggengebied. Hij onderzoekt met welke maatregelen het bodemleven en zo de biodiversiteit op een effectieve manier vergroot kan worden.