De eerste grutto's zijn weer terug in ons land. Voorlopig is het vooral de IJslandse ondersoort, maar toch. Op bijvoorbeeld het landje van Geijsel, bij Ouderkerk-aan-den-Amstel is het 'grut-o-grut-o-grut' alweer volop te horen.
Ondersoort
De IJslandse grutto (
Limosa limosa islandica)
is formeel een ondersoort van onze nationale vogel, de zogenoemde 'nominaatvorm' van de grutto (
Limosa limosa limosa
). Zelfs voor ervaren vogelaars is het vaak drie keer kijken voor je het verschil ziet tussen een 'IJslander' of een 'gewone'. Maar voor de vogels zelf is het verschil blijkbaar overduidelijk, want mixen doen ze niet. Het gedrag van de IJslanders is ook duidelijk anders. Waar onze grutto in de winter naar Zuid-Europa of West-Afrika vertrekt, blijven de IJslanders veel noordelijker hangen. In Engeland hebben ze bijvoorbeeld de hele winter door grutto's: de IJslanders.
Broedseizoen
De vogels verzamelen zich in deze tijd van het jaar vooral op stukken land die onderwater zijn gezet. Ze vinden daar wormen en ander voedsel, dat ze nodig hebben om aan te sterken na de trek en zich voor te bereiden op het broedseizoen. De afgelopen broedseizoenen waren overigens dramatisch voor onze grutto's. Inmiddels zit de populatie op nog maar een kwart van wat het eind jaren zestig was, zo blijkt uit
onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen
.