Gertjan Hooijer stuurde deze bijzondere video in, waarin de ontwikkeling van ijshaar op een beukentakje te zien is. “Het ijshaar begon vooral in de avond te groeien en ik moest een LED-bouwlamp gebruiken om bij te lichten,” schrijft Gertjan Hooijer. “Het beeld verspringt iets, omdat er het een en ander mis was gegaan met accu wisselen etc, wat de stabiliteit niet te goede kwam.”
IJshaar of haarijs is een zeldzaam natuurlijk verschijnsel waarbij een haarachtige, wollige ijsstructuur ontstaat op dood en nat hout. Het is een verzameling van heel dunne, glanzende lange ijsdraden die met zo’n grote hoeveelheid uit stukken hout en takken komen dat het op een afstand haast lijkt of het wol is. Wat opvalt is dat je haarijs vooral kunt vinden bij een hoge luchtvochtigheid als het net een paar graden vriest en er geen sneeuw ligt. Vaak groeit het haarijs tot vele centimeters lang uit.
© Antje1961
IJshaar is heel teer en smelt na aanraking direct weg. Als ijshaar aan zonlicht wordt blootgesteld, zal het snel verdwijnen. IJshaar is daarom 's morgens vroeg of alleen op schaduwrijke plaatsen te vinden.
Fotograaf Jan de Boer maakt deze prachtige close-up van ijshaar:
IJshaar
© Jan de Boer
Elk najaar en winter kan je – met heel veel geluk - ijshaar vinden Een bijzonder verschijnsel, maar hoe ontstaan die dunne ijshaartjes op takken nou precies? Herman Stevens inventariseert elke winter in Twente de plekken waar ijshaar kan voorkomen. Hij weet precies te vertellen hoe dit fenomeen werkt. Deze reportage was te horen in de radio-uitzending van 18 december 2022. Via onderstaande link kun je lezen hoe je het fragment terug kunt luisteren.
Meer over:
ijshaarMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.