De goudjakhals, het neefje van de wolf, is bezig met een opmars in Europa. Ook Nederland wordt verkend door dit roofdier. Dat is ook niet gek, want een goudjakshals legt enorme afstanden af. In de afgelopen jaren is de goudjakhals vier keer gesignaleerd in Nederland. Een van die keren was vorig jaar toen een goudjakhals twee schapen heeft doodgebeten. Een dergelijk incident is niet eerder gebeurd in Europa, voor zover bekend.
Leven van de goudjakhals
De goudjakhals leeft net als de wolf in roedels. Een ouderpaar samen met jongen. Het is familie van de wolf, maar qua biotoop en voedsel lijkt dit roofdier meer op een vos. Het is net als de vos een opportunist en niet bang voor de nabijheid van de mens. Dit in tegenstelling tot de wolf, die juist erg schuw is. Een goudjakhals voelt zich in allerlei landschappen thuis, van dichte bossen tot cultuurlandschappen tot moerasgebieden. Hij heeft ook niet veel ruimte nodig, als er maar beschutting is. En net als de vos is de goudjakshals niet kieskeurig en staat er van alles op het menu: muizen, hazen, muskusratten, ganzen, fruit, aas en eieren van ganzen.
Gevolgen voor de natuur
De invloed van de aanwezigheid van de goudjakhals op de natuur in Nederland is nog onduidelijk. Het is goed voor het ratten- en muizenbestand in Nederland. Wat voor invloed ze verder zullen hebben, is nog afwachten.
Ondanks de waarnemingen zijn er nog geen aanwijzingen dat hij een territorium heeft in ons land. Maar het zou zomaar kunnen zonder dat we het weten. Volgens Glenn Lelieveld van Zoogdiervereniging is het een kwestie van tijd en is Nederland zelfs geschikt voor enkele duizenden goudjakhalzen.