Als jongen van 17 begon zijn liefde voor de fuut en die is nimmer over gegaan. Jan Johan (roepnaam Han) Vlug schreef een lijvig boek 'De Fuut' over deze prachtvogel. Met prachtige jongen die meevaren op de rug van de ouder, de mooie rituelen tijdens de balts en de leuke pluimen op de kop.
De "gewone" fuut
De gewone fuut, de fuut die in Nederland leeft, mag dan wel gewoon genoemd worden, maar zo gewoon is deze watervogel niet. Als enige van de futenfamilie voedt deze fuut zich hoofdzakelijk met vis. Alle andere fuutachtigen leven van schelpdiertjes en insecten. Het baltsritueel van de futen is een prachtige verleidingsdans. Ze bieden elkaar waterplanten aan en bootsen elkaars bewegingen na. Zoals te zien is in het onderstaande filmpje van Reint Tepper.
Vrouw en man gelijk
De rol van vrouw en man bij fuutachtigen is gelijk. Zelfs bij het paren klimt de vrouw op de man. Waarom dat gebeurd is nog steeds onduidelijk, ook voor Han Vlug. Ook bij het verzorgen van de jongen verdelen de ouders de rollen eerlijk. Soms als er meerdere jongen zijn neemt vader een deel van de jongen onder zich en moeder de anderen. iets wat je in het vogelrijk niet vaak tegenkomt een zo gelijke rolverdeling.
Bij futen en sommige andere watervogels helpt het nageslacht bij de zorg voor hun jongere broertjes en zusjes. De juveniele fuut uit een eerder nest houdt een net geboren kuiken warm op de rug. Gefilmd door Esther Dekhuijzen.
Familie van de fuut
De familie van de futen telt wereldwijd 23 soorten. Naast de gewone fuut (Podiceps cristatus) worden er nog vier andere in Nederland waargenomen: roodhalsfuut (Podiceps grisegena), kuifduiker (Podiceps auritus), geoorde fuut (Podiceps nigricollis) en dodaars (Tachybaptus ruficollis). Van deze vijf soorten is de fuut, of ook wel gewonde fuut genoemd de meest voorkomende.