Door de bontgekleurde kop en geel-zwarte vleugels is de putter een onmiskenbare vogel. Dankzij deze kleurenpracht is het ook geliefd onderwerp voor fotografen. Hieronder een selectie van onze mooiste putterfoto’s.
Man of vrouw?
Het lijkt misschien alsof het mannetje en vrouwtje hetzelfde verenkleed hebben, maar er is een subtiel verschil waardoor je ze uit elkaar kunt houden. Het rode masker van de vrouw stopt namelijk net voor of halverwege het oog, terwijl het masker bij de man doorloopt tot voorbij het oog.
Een paartje putters met links het vrouwtje en rechts het mannetje. Fotograaf: AldertV.
Vooral in de vlucht valt de brede, gele vleugelstreep op. Fotograaf: Duijsens.
Jonge putters
In de winter vormen putters monogame paartjes en in de lente begint de vrouw met het maken van een nest. Het mannetje helpt door geschikt nestmateriaal aan te dragen, zoals gras, mos, veertjes. Daarbij willen ze nog wel eens wat materiaal stelen van in de buurt broedende vinken.
Putter met (gestolen?) nestmateriaal. Fotograaf: jokevandepoppe.
Nadat de jongen uit het ei komen, krijgen ze nog 10 dagen voedsel van hun ouders. Ze krijgen vooral insecten, omdat deze noodzakelijke eiwitten bevatten voor de groei.
Buiten de broedtijd kun je de putter vaak in de buurt van distels vinden, vandaar dat ze ook wel 'distelvink' worden genoemd. De snavel van de putter is langer dan bij andere vinkachtigen, zodat de vogel makkelijk bij de zaden kan komen.
Nog niet zo lang geleden hebben putters zich aangepast aan gecultiveerde landschappen, zoals boomgaarden, parken en tuinen. Als je een putter wilt lokken naar je tuin, voer dan kleine zaadjes of nyjerzaad. Dan zijn putters gek op!