De spieren van een leeuw, de bijttechnieken van een haai of de levenswijze van een boshommel. Het zijn zo maar een paar voorbeelden van wetenschappelijke illustraties die afgelopen jaren werden gemaakt door studenten in Maastricht. Hier kun je namelijk, als enige plek in Europa, een opleiding volgen om wetenschappelijk te tekenen. En dan is het ook nog de enige ter wereld die zich ook richt op het dierenrijk.
Een tekening zegt meer dan duizend woorden, is het motto wat ze in Maastricht gebruiken. Met een tekening kun je ten opzichte van een een foto meer details laten zien, of juist een deel van het organisme uitlichten. Het ligt er maar net aan wat de opdrachtgever wil communiceren met het beeld. Ook zijn foto's een momentopname en kun je met een illustratie de hele cyclus van een bijvoorbeeld de boshommel laten zien (zie foto).
© Hanna Haring
Studenten die de master volgen komen deels uit de wetenschappelijke hoek en houden erg van tekenen, of ze zijn juist opgeleid als illustrator of kunstenaar en willen meer de wetenschappelijke kant op. Je moet er dan wel goed tegen kunnen dat je eigen smaak of gevoel ondergeschikt is aan het doel van de tekening. Merlijn van Bijsterveld is zo iemand. Hij is al jaren aan het werk als illustrator en is nu eerstejaars student in Maastricht. Als opdracht tekent hij een gipsmodel van een leeuw na, met de focus op de spieren (zie foto).
De spieren van een leeuw
© Merlijn van Bijsterveld
© Illustratie gemaakt door Hanna Haring
© Jiao Yixin
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.