Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De Ecotopenkaart brengt de wadbodem in beeld

  •  
01-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
430 keer bekeken
  •  

Met toepassing van innovatieve technieken is de eerste volledige zoute Ecotopenkaart van de Waddenzee opgeleverd en dat is goed nieuws voor natuurbeschermers. Om het Waddengebied goed te kunnen beschermen, moeten zij namelijk weten waar bijvoorbeeld zandplaten of schelpenbanken liggen op de wadbodem. 

Beheerders van het Waddengebied beschikken nu over gezamenlijke basisinformatie en krijgen zo een gedeeld beeld van het ecosysteem. Dat is nodig want het natuurgebied zelf kwetsbaar is en staat continu onder druk staat. Visserij, industrie, recreatie, transport: het wad wordt intensief gebruikt.

De Waddenzee opgedeeld in ecotopen

De kaart wordt jaarlijks geüpdatet door Rijkswaterstaat en kunnen beheermaatregelen constant worden verbeterd. De kaart deelt de Waddenzee op in verschillende ecotopen: gebieden die op basis van fysische eigenschappen zoals diepte, zoutgehalte, stroming en karakteristieken zoals de aanwezigheid van kwelders sterk overeenkomen. 

Beheerders, gebruikers en natuurorganisaties zijn enthousiast over de toepasbaarheid voor natuurbeheer. Door de grootte van het Waddengebied was het lange tijd niet mogelijk om een dergelijke ecotopenkaart voor de Wadden te realiseren, onder meer vanwege de kosten.

Ribbelstructuren en schelpdierbanken

De afgelopen drie jaar heeft Rijkswaterstaat, in samenwerking met de Universiteit Utrecht en met ondersteuning van Wageningen Marine Research, een computersysteem ontwikkeld dat zelfstandig geomorfologische elementen zoals zandplaten met bepaalde ribbelstructuren, slik of schelpdierbanken, kan herkennen. Dit gebeurt via zogenoemde machine learning beeldherkenning. De ecotopenkaart is een goede aanvulling op het beheer in de Wadden.

Gebruiksdoelen zijn onder meer:

  • Het helpen vinden van locaties voor zeegrasherstel of platte oester
  • Het monitoren of wadplaten in areaal afnemen/toenemen
  • De kwetsbare gebieden beter in beeld hebben bij (olie)calamiteiten
  • Het herkennen van indicatoren voor stress bij dieren

Trends

Vanaf nu krijgt elk jaar een deel van de kaart een update. Daarvoor is de Waddenzee opgedeeld in zes gebieden. Dit gebeurt systematisch en via dezelfde typologie. Elke zes jaar is het hele Waddengebied dan opnieuw in kaart gebracht. Op de lange termijn geeft dit inzicht in de veranderingen in natuurwaarden van de Waddenzee. De ecotopenkaart is ook digitaal te bekijken: klik hier!

Vroege Vogels TV over zandplaat Richel is vrijdag 1 oktober 2021 om 19:50 te zien op NPO 2! 

Meer over:

wadden, richel
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor