Turkse tortel
© Dirk Slijkhuis
Vandaag is 5 mei, Bevrijdingsdag. En het symbool voor de vrede: de duif. Misschien heb je 'm wel gespot tijdens de Dodenherdenking op 4 mei op de Dam!
Het is niet zo gek dat er zoveel stadsduiven op de Dam in Amsterdam zitten. De stadsduif is een gedomesticeerde variant van de rotsduif, die in Nederland niet voorkomt. Hij wordt nog wel eens verward met de houtduif, die weliswaar ook in de stad leeft maar ook in buitengebieden en op akkers te vinden is. De houtduif leeft ook vooral in stedelijk groen, waar de stadsduif zich het meest thuisvoelt in een versteende omgeving. De stadsduif is een ultieme opportunist en leeft van wat er maar voor handen is: een weggegooide boterham met kaas of een patatje oorlog, het maakt de duif niets uit. Tegelijkertijd is de duif weer een essentiële voedselbron voor roofvogels in de stad.
Houtduif
© Houtduif - Fotograaf HarryH
Stadsduif
© Joke van de Poppe
Tegenwoordig is de stadsduif niet meer weg te denken uit het stadsbeeld. Deze vogel is zo gewoon geworden, dat onderzoekers hem meestal links laten liggen. Maar dat is zonde, vindt onderzoeker Vivian Goerlich van de Universiteit Utrecht. Samen met docent Wouter Schaake en Myrthe van Dijk van Academie Tien in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn start zij een bijzonder project.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.