Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De dijken van de toekomst

  •  
08-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1172 keer bekeken
  •  
pinksterbloemen op dijk

Pinksterbloemen op dijk

© Henny Radstaak

Het klimaat verandert, neerslag komt in steeds extremere hoeveelheden, en de zeespiegel stijgt. De komende jaren moeten veel dijken versterkt worden om droge voeten te blijven houden. Het project ‘Future Dikes’ wil dat op een slimme manier aanpakken: met een biodiverse aankleding (planten, bloemen en kruiden) maak je een dijk sowieso al steviger, betogen Nils van Rooijen en Cyril Liebrand, allebei betrokken bij het project. Dat is althans de hypothese, of dat klopt moet nog uitgezocht en getest worden.

Nils van Rooijen en Cyril Liebrand

Nils van Rooijen en Cyril Liebrand

© Henny Radstaak

1.500 km aan dijk op de schop?

In de komende dertig jaar moet er 1.500 kilometer aan dijken versterkt worden, zodat deze aan de nieuwe veiligheidsnormen voldoen. Traditioneel betekent het bouwen van hogere en bredere dijken, een omvangrijke, tijdrovende en kostbare onderneming. Om erachter te komen of er een effectieve en veilige, maar minder ingrijpende manier is om dijken te herstellen en duurzaam te beheren, is onlangs het startschot gegeven voor het project Future Dikes, dat de Nederlandse dijken wil verstreken met een soortenrijke grasbekleding.

Beter en goedkoper

“Op de meeste dijken vind je alleen maar grassen”, zegt Nils van Rooijen van Radboud Universiteit. “Maar we hebben ook een opdracht om wat te doen aan het verlies van biodiversiteit”. Eén en één is twee, of eigenlijk drie. Want door meer soortenrijkdom op dijken worden die minder gevoelig voor droogte, en versterk je ze dus al. Waardoor geldverslindende, traditionele dijkversterking niet meer nodig is.

Meer over:

dijken
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.