Maar liefst 800 hectare natuur is in vlammen opgegaan bij de grote natuurbrand deze week in de Deurnese Peel. Een brand met een grote impact op dit hoogveengebied. Terwijl de laatste restjes nog nasmeulen in het terrein, gaan we na wat precies de gevolgen voor de natuur zijn van de brand. Vaak lijkt de natuur zich na een brand snel te herstellen. Is dat hier ook zo?
Groene sprietjes
Wat opvalt in het gebied is dat de pollen met pijpenstrootje (een grassoort die in het veengebied gedijt dankzij de hoge stiksftofdepositie) weliswaar zwart geblakerd zijn, maar een paar dagen na de brand alweer verse groene sprieten vertonen. Volgens boswachter Lieke Verhoeven van Staatsbosbeheer komen er door het verbrande veen en de verbrande plantenresten extra voedingsstoffen bij, waar dat pijpenstrootje nu dus alweer van profiteert.
De natuur lijkt zich dus toch snel te herstellen. Voor de vogels is het piektijd qua voortplanting en die zijn ook alweer te horen in de Deurnese Peel. Vogels kunnen natuurlijk makkelijk vluchten tijdens zo’n brand, maar zijn kennelijk ook weer als eerste terug. Boena van Noorden, vogelkenner in het gebied, is verbaasd dat er zo snel alweer volop boompiepers en fitissen aan het zingen zijn. “Maar voor de broedsels is het een heel ander verhaal”, zegt Van Noorden. Volgens hem heeft de brand vooral schade toegebracht aan de legsels van roodborsttapuiten en blauwborsten. “Maar alle soorten die al begonnen waren met broeden, beginnen opnieuw, daar kun je zeker van zijn”, zegt Boena van Noorden. “De vraag is alleen of ze nog voldoende voedsel en dekking in het verbrande terrein kunnen vinden”.