Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De dag van de rode zon

  •  
18-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
500 keer bekeken
  •  
Rode zon

© fotograaf: creatief

Heel Nederland werd dinsdag in een rode sluier gehuld. De rode zon werd veroorzaakt door rook van bosbranden in Portugal en Spanje en zand uit de Sahara. Dit leverde mooie plaatjes op. Bekijk hieronder een aantal foto's van de bijzondere lucht.
Al vroeg op de morgen had de zon een rode kleur. Door het zand en de rook werd het blauwe licht van de zon tegengehouden en komt alleen het rode licht door.
Oranje ochtendzon

© fotograaf: jeanet1

Zonsopkomst. Fotograaf Jaenet1
Het stof uit de Sahara en de roet en stofdeeltjes van de bosbranden komen hier terecht door orkaan Orphelia, die een sterke zuidelijke stroming met zich meevoert.
De oranje rode zon om één uur in de middag. Fotograaf dommelfoto
Heel de dag lijkt het bewolkt en heeft vrijwel alles een oranjerode gloed. 
Oranje luchten. Fotograaf hupiehunter
De Sahara is de grootste zandwoestijn van de wereld. Hij is gelegen in Noord-Afrika en strekt zich uit van Westelijke Sahara aan de Atlantische Oceaan tot aan Egypte aan de Rode Zee. 
Donkere lucht. Fotograaf: ikjelle
Volgens berekeningen van Weeronline  zat er genoeg woestijnzand in de lucht om 277 vrachtwagens met elk 30 ton zand te vullen.
Een vogel gaat ook eens kijkje nemen bij de rode zon. Fotograaf kanjer.
In het westen van Frankrijk moest zelfs overdag de straatverlichting aan omdat er te weinig zonlicht door de stof en roet deeltjes heen kon komen. 
zonsondergang texel

© fotograaf: kasteelheertje

Zonsondergang op Texel. Fotograaf kasteelheertje
Door het zand en de rode zon lijkt het strand van Texel zelf wel een beetje op de Sahara. 

Bosbranden en orkaan

Het grootste deel van de bosbranden in Portugal en Spanje is inmiddels uitgedoofd door regenval. De orkaan Orphelia was bij aankomst bij de kust van Ierland een tropische storm geworden. Toch heeft zij schade aangericht in Ierland afgelopen maandag.
Het is uitzonderlijk dat een tropische storm Europa bereikt. Het noordwesten van Europa krijgt elk jaar wel te maken met enkele stormen van orkaankracht, vooral in Schotland en Noorwegen, maar een orkaan is een stuk minder gewoon. Om een orkaan genoemd te worden moet een storm namelijk zijn begonnen in de tropen. De meesten stormen van orkaankracht in Europa ontstaan noordelijker dan het tropisch gebied. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.