Boomleeuwerik
© Fotograaf andi02
De boomleeuwerik zingt meestal, zoals zijn naam al doet vermoeden, vanuit een boom. Maar deze vogel zingt ook vliegend, in een cirkelende zangvlucht met gespreide vleugels en hangende pootjes. Vooral aan het begin van het broedseizoen kun je ze zien vliegen en hoor je hun melodieuze en melancholieke zang.
De boomleeuwerik zingt strofen die licht van elkaar verschillen. Elke strofe begint aarzelend, daalt in toon en versnelt dan iets. Ook het volume neemt dan toe. De strofe bestaat uit identieke tweetonige motieven: elk nootjes wordt gevolgd door een dalend fluittoontje.
Kenmerken van de boomleeuwerikzang:
De boomleeuwerik zingt zijn eigen naam in het Latijn: Lullula arborea.
Opvallend aan de boomleeuwerik zijn de lange brede vleugels en het korte staartje. Ook is de vogel te herkennen aan het korte kuifje en het zwart-witte vlekje aan de rand van de vleugels. De broedgebieden van de boomleeuwerik zijn te vinden op de hogere zandgronden (Utrechtse Heuvelrug, Veluwe en Oost- en Zuid- Nederland) en de duingebieden.
Het Drouwenerszand is het enige actieve stuifzandgebied dat nog over is op de Hondsrug. Bertil Zoer van het Drentse Landschap neemt natuurfilmer Stijn Philips mee op zoek naar de boomleeuwerik. Bekijk hieronder het fragment:
© Merlijn Schneiders
In de cursus Vogelzang 2024 gaat Vroege Vogels radio op pad met twee grote kenners van de vogelzang. Vogelaar Dick de Vos ontwikkelde een determinatiesleutel om vogels op naam te brengen door middel van hun zang en/of roep. Hij schreef daarover onder andere de boeken 'Wat zingt daar' en de 'Veldgids Vogelzang'. Henk Meeuwsen begon al op jonge leeftijd met het maken van geluidsopnames in de natuur. In 2000 richtte hij Meeuwsen Natuurgeluiden op. Zijn geluidsopnames zijn te horen in vele natuurfilms, documentaire en op een app.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.