De Mauritaanse 'Waddenzee' Banc d'Arguin is, net als onze Waddenzee, een belangrijke schakel op de trekroute van vogels tussen Siberië en zuidelijk Afrika. De Groningse hoogleraar ecologie Han Olff onderzoekt de 'biologische bodem' onder dit gebied.
Zeegras
Uit vogeltellingen, zoals die ook de afgelopen maand werden georganiseerd, blijkt dat tussen één en twee miljoen wad- en watervogels in de winter gebruik maken van de Banc d'Arguin. Ze leven daar vooral van de kleine schelpdiertjes die tussen het zeegras zitten. Het zeegras is daarmee een belangrijke bodem onder al het leven van de Banc. Tegelijk blijken vogels ook essentieel om het zeegras in stand te houden, zo laat het onderzoek van Olff zien.
De Mauritaans/Groningse onderzoeker Hacen El-Hacen onderzoekt bijvoorbeeld wat de wisselwerking is tussen vogels en zeegras.
Bedreigingen
De Banc d'Arguin is een nationaal park, waar alleen gevist mag worden door de Imraguen, met hun traditionele zeilboten. Die vangen evenwel ook heel veel haaien en roggen. Formeel is dat bijvangst, maar in de praktijk zijn die haaien en roggen de economische bodem onder het bestaan van de vissers geworden. Olff maakt zich daar zorgen over. 'De roggen leven van grote schelpen, de bloedkokkels. Als die niet meer worden 'kortgehouden' door de roggen, kunnen ze gaan woekeren, en de kleine schelpdiertjes wegconcurreren. Dat zou weer ten koste gaan van de vogels', aldus Olff.