Vier jaar lang liep Vic van Pieterson, in het dagelijks leven tuinman, door zijn wijk, de Schilderswijk in Den Haag. Voorovergebogen, af en toe knielend, speurend naar groen leven. Het speurwerk leverde 330 verschillende soorten planten op, heel wat voor een versteende wijk als de zijne. De Schilderswijk ligt in het centrum van Den Haag en kent weinig openbaar groen. Maar Vic van Pieterson werd blij verrast toen hij op zoek ging naar het groen in zijn wijk. En naar de verhalen achter deze planten, hun geneeskrachtige werking zoals de grote weegbree, of de brede raket die van klein tot groot overal in de wijk opduikt.
Multi-culturele wijk
Dat de Schilderswijk een multi-culturele wijk is, is ook terug te zien in de planten. Zo groeit er Marokkaanse munt dat uit tuinen heeft weten te ontsnappen, en zie je rondom Turkse supermarkten de selderij staan.Ook de tram die van en naar het strand rijdt neemt zaden mee uit de duinen. Zo groeit er slangenkruid midden in de wijk op een droog stuk grond.
Nieuwe soort
In zijn zoektocht naar planten stuitte Vic van Pieterson zelfs op een soort die voorheen nimmer was aangetroffen in Nederland: de Amaranthus muricatus. Alle vondsten van Vic zijn gebundeld in een boek: "Herbarium Schilderswijk – Biodiversiteit in de Haagse binnenstad". Maar Vic zijn speurtocht door zijn wijk stopt niet na dit boek, hij blijft doorzoeken:” Als je eenmaal met zo iets begint kun je niet meer stoppen, ik blijf maar naar de grond kijken en blijf nieuwe planten vinden. Ik woon echt in een fantastische wijk !”