Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

CPB: Nederlands klimaatbeleid moet in lijn met EU-aanpak

  •  
24-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
co2 - publiek domein

Fabriek

© Bron: byrev

Het kabinet moet zijn klimaatbeleid beter afstemmen op de aanpak van de Europese Unie. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) vast. Over het geheel genomen loopt de ambitie van Nederland en de EU parallel. Maar de manier van uitvoering verschilt.

Fit for 55

Afgelopen zomer presenteerde de Europese Commissie een pakket beleidsvoorstellen over het Europese klimaatbeleid. Dit pakket, genaamd ‘Fit for 55’, moet het klimaatbeleid van de EU-lidstaten in lijn brengen met de doelstellingen uit de Europese Klimaatwet. Die wet streeft naar een klimaatneutrale Europese Unie in 2050. Ook moet de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent verminderd zijn in 2030 ten opzichte van 1990.

Volgens het CPB is er in veel van de maatregelen die het kabinet wil nemen sprake van overlap met Europese regels volgens het Fit for 55-plan. Maar de maatregelen die daarbij horen, kunnen veel efficiënter.

CO2-uitstoot

De EU Emissions Trading System is een instrument waarmee in Europa CO2-uitstoot wordt tegengegaan. Bedrijven in bepaalde sectoren moeten certificaten kopen om CO2 uit te mogen stoten. Door aan de uitstoot een prijskaartje te hangen, worden de bedrijven als het ware gedwongen te werken aan minder uitstoot.

De onderzoekers van het CPB menen dat Nederland te strenge richtlijnen vast heeft gesteld met betrekking tot het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat zou de rest van de EU in de weg kunnen zitten. Andere landen worden minder gedwongen snel te handelen als Nederland sneller de uitstoot verlaagt. Daarom zou Nederland de subsidie die momenteel gebruikt wordt voor het terugdringen van CO2-uitstoot, beter kunnen inzetten voor maatregelen in andere sectoren, die niet in het Emissions Trading System vallen. Op die manier kunnen de doelen op Europees niveau goedkoper gehaald worden.

Energiebelastingsysteem

Verder meent het CPB dat het energiebelastingsysteem in Nederland gewijzigd zou moeten worden. Europa wil af van het onderscheid dat grote verbruikers in doorsnee minder belasting op energie betalen. Ook hier staat Brussel voor het principe dat de vervuiler betaalt. Voor Nederland zou dit een grote verschuiving betekenen.

Volgens het CPB zou het geld van de belastingen samen met de vrijgevallen subsidies ingezet kunnen worden voor onder andere het uitbreiden van de energie-infrastructuur en het versnellen van innovaties. Hierover is op Europees niveau nog niet heel veel afgesproken.

Bron: ANP en CPB

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.