In het Leusveld is Natuurmonumenten zo een 20 jaar geleden begonnen met het maken van een vlindercorridor. Een beheermaatregel die ervoor moest zorgen dat de kleine ijsvogelvlinder hier behouden bleef. Het ging namelijk erg slecht met deze soort. En om de soort op weg te helpen werd in dit gebied, waar de meest noordwestelijke populatie van Nederland was, onder andere bomen gezaagd voor open plekken.
Niet alleen de kleine ijsvogelvlinder maar ook andere bosvlinders profiteren van deze plekken en de overgangen die gemaakt zijn op dit landgoed. Een variatie van beschaduwde stukken en zonnige bosranden zorgen voor een goed foerageergebied. De soorten bosvlinders zijn hier toegenomen en het aantal lijkt steady. Het lijkt hier goed te gaan met deze zeldzame vlinder, beter dan de landelijke cijfers laten zien.
De kleine ijsvogelvlinder heeft alleen wel meer nodig dan een vlindercorridor. De soort doet het goed in natte bossen en heeft wilde kamperfoelie nodig. Deze planten moeten minstens een meter of anderhalve meter hoog zijn. Op de blaadjes van deze plant zetten de vlinders hun eitjes af. Als de eitjes eenmaal zijn uitgekomen, eet de rups de blaadjes op, op de middennerf na. De rups overwintert nog een paar maanden, en dan het jaar erna verpopt het zich tot vlinder.
De vlinder leeft vooral in hogere delen van de bomen, maar komt ´s ochtends naar beneden via die open plekken om te foerageren. Het gaat dan op zoek naar de nectar van bramenbloemen en later in het jaar de bloemen van de vuilboom. Ook voeden ze zich met rottend fruit, mest of vocht.
Kijk zondag 29 september 2024 om 19.25 uur naar de uitzending over de Zuidelijke IJsselvallei op NPO 2!
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.