Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Conventie van Bern besluit dat de wolf eerder mag worden afgeschoten

  •    •  
Gisteren
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
285 keer bekeken
  •  
Wolf

© Pixabay

De regels om een wolf te mogen afschieten, worden versoepeld. Dat heeft het bestuur van de Conventie van Bern dinsdag besloten. Het is akkoord gegaan met het verzoek van de Europese Unie om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen van 'strikt beschermd' naar 'beschermd'.

Populatie mag worden gereguleerd

De huidige strikt beschermde status houdt in dat wolven niet opzettelijk gedood, gevangen, gehouden of verstoord mogen worden. Ook mogen hun voortplantingsgebieden niet worden beschadigd of vernietigd. Met de nieuwe status mag de populatie wilde dieren worden 'gereguleerd'. De wolf mag niet verdwijnen, maar de regels om de wolf af te schieten worden versoepeld.

38 landen ingestemd

De Conventie van Bern is het internationale verdrag voor natuurbehoud en is door vijftig landen geratificeerd, waaronder alle 27 EU-landen. Om de beschermde status te verlagen, was een tweederdemeerderheid (34) van de verdragslanden nodig. Volgens de Europese Partij voor de Dieren hebben 38 landen ingestemd met het verzoek van de EU.

De wijziging gaat over drie maanden in, tenzij minimaal zeventien leden van het verdrag binnen die periode tegen het besluit in bezwaar gaan. Als dat bezwaar wordt geaccepteerd, blijft de status van de wolf zoals die nu is.

Reacties van groene partijen

Groene partijen in het Europees Parlement zijn verontrust over het besluit om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen. Europarlementariër Anja Hazekamp (PvdD) noemt het een gevaarlijk precedent: "Europa rommelt met de beschermde status van diersoorten zonder wetenschappelijke basis." Bas Eickhout (GroenLinks-PvdA) vreest dat dit de weg opent naar het verzwakken van Europese natuurwetgeving.

De Partij voor de Dieren pleit voor vreedzaam samenleven met wolven in plaats van een "heksenjacht". Hazekamp benadrukt het belang van strikte bescherming en waarschuwt voor een open jacht.

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) steunt de verlaging: "Goed nieuws voor veehouders. Den Haag en provincies kunnen zich niet langer verschuilen achter Brussel." Ruissen noemt de toenadering van wolven tot mensen zorgelijk.

Reactie LTO

LTO Nederland is tevreden met de verlaging van de beschermingsstatus van de wolf. "Dit is een stap naar balans tussen natuur en een leefbaar platteland."

De Conventie van Bern besloot de wolf minder strikt te beschermen, tenzij er binnen drie maanden genoeg bezwaar komt. LTO stelt dat de wolf grote problemen veroorzaakt voor veehouders, bewoners en recreanten. Bij gevaarlijk gedrag is doden soms onvermijdelijk.

Reactie Animal Rights

Animal Rights is teleurgesteld over de verlaging van de beschermingsstatus van de wolf, maar hoopt dat afschot niet makkelijker wordt.

"Zolang er geen gunstige staat van instandhouding is, blijft afschot verboden. Wij blijven ons inzetten voor de wolf, net zoals voor andere dieren," zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights.

De Conventie van Bern stemde in met het besluit, dat over drie maanden ingaat tenzij er genoeg bezwaar komt. Vermeulen benadrukt dat ook de Europese Habitatrichtlijn en de Nederlandse wet nog moeten worden aangepast, wat onzeker is.

Reactie Utrecht

De provincie Utrecht verwacht voorlopig weinig nieuwe mogelijkheden door de verlaging van de beschermingsstatus van de wolf. "Utrecht heeft een urgent probleem dat snel om beleid vraagt," aldus de provincie, die steun zoekt bij staatssecretaris Rummenie. Intussen zet de provincie in op voorlichting en preventieve maatregelen.

Hoewel Europa erkent dat de regels knellen, duurt het lang voordat de aanpassing in EU-wetgeving is doorgevoerd. Pas dan wordt duidelijk wat "beschermd" precies betekent. Tot die tijd kunnen vergunningen worden aangevraagd. Utrecht bereidt een vergunning voor om wolven te vangen, verdoven en te zenderen, mede om probleemgedrag in een roedel te monitoren. Gelderse gedeputeerde Harold Zoet (BBB) noemt de verlaging een opluchting voor inwoners van wolvengebieden. "Mensen voelen angst en durven niet meer het bos in."

Reactie Drenthe

De Drentse gedeputeerde Egbert van Dijk (BBB) noemt de verlaging van de beschermingsstatus van de wolf een stap in de goede richting. "Het erkent onze inspanningen in Den Haag en Brussel," zegt hij. Van Dijk benadrukt dat het nog tijd kost voordat nieuwe regels in Nederland worden verwerkt. Intussen werkt staatssecretaris Rummenie aan een "uitvoeringsagenda wolf." Drenthe streeft naar een wolfvrije regio en huisvest momenteel twee wolvenroedels, in Midden-Drenthe en rond het Drents-Friese Wold.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor