Vara’s Vroege Vogels heeft zondag 3 mei 2009 de code voor natuurfofografie gepresenteerd. Deze gedragsregels zijn gemaakt om de ergste verstoringen in de natuur te voorkomen. Fotografen die vlinders in de koelkast stoppen, kikkers vastplakken, kroketten voeren aan vosjes, planten vertrappen, in bomen klimmen om in nesten te kijken: het komt steeds vaker voor. Alles moet wijken voor de mooiste foto. Met de opkomst van digitale fotografie is er een sterke groei van het aantal mensen dat de lenzen op de natuur richt. Allerlei organisaties en websites hanteren tot dusverre verschillende regels. De Vroege Vogels Fotocode is mag door iedereen worden overgenomen, om duidelijkheid te verschaffen voor de goedbedoelende fotograaf.
Vroege Vogels ontvangt via haar website jaarlijks tienduizenden natuurfoto’s en ook daar zijn té vaak beelden bij die niet door de beugel kunnen. Eindredacteur Joost Huijsing:
“Dieren worden opgepakt om een mooier beeld te creëren: há leuk een kikker die in de regen onder een paddestoel lijkt te schuilen! Vogelnesten die zo dicht benaderd worden dat de ouderdieren wegvluchten. De foto van de kuikentjes is dan vaak de laatste waar ze nog levend opstaan. Insecten zoals vlinders die na een uurtje koelkast mooi stil blijven zitten."
"
Andere fotografen zwaaien ’s winters met jassen of klappen in hun handen om vogels op te jagen zodat ze mooi allemaal tegelijk te zien zijn. Dat kost veel energie en daar moeten de dieren juist zuinig op zijn. Ook als er geen opzet is vertrappen vaak honderden fotografen de natuur rond een zeldzame soort. Vroege Vogels heeft regelmatig aandacht voor deze zaken, maar we willen niet alleen onze afkeuring uitspreken maar ook een eenvoudig reglement aanbieden.” Gij zult niet verstoren
De sterke opkomst van video (ook via de mobiele telefoon) maakt het noodzakelijk om ook die vorm van registratie erbij te betrekken. Eigenlijk is maar één gebod voor natuurfotografen en natuurfilmers: ‘Gij zult niet verstoren’ – wie zich daaraan houdt doet geen kwaad. Maar de praktijk is weerbarstig en gecompliceerd, dus heeft Vroege Vogels dat ene gebod concreet gemaakt via een lijst gemaakt met tien gedragsregels waar natuurliefhebbende fotografen en filmers zich aan zouden moeten houden.
De code wil natuurvriendelijke en verantwoorde fotografie stimuleren, samen met gelijkgezinde organisaties. Tot dusverre bestaat er een heel woud aan codes: iedereen die op dit gebied opereert of een prijsvraag uitschrijft, hanteert eigen regels. Vroege Vogels probeert met deze code eenheid te scheppen. Zodat het voor amateur en professional duidelijker wordt waaraan men zich moet houden. Dus wordt overname van de teksten en regels niet alleen toegestaan, maar ook gestimuleerd.
Huijsing:
“Ook voorstellen voor wijzigingen en aanvullingen zien we graag tegemoet. De tien geboden uit de Bijbel verander je niet gauw, maar natuurfotografie is een snel groeiende hobby waarin veel gebeurt. Ook de techniek kan veranderingen van de regels op termijn nodig maken. Alles om de verstoringen binnen de perken te houden.”
De code is vanaf zondag 3 mei om 8.00 uur te vinden op de website vroegevogels.vara.nl