Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

CO2-opslagproject Porthos mag doorgaan

  •  
16-08-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
165 keer bekeken
  •  
Haven rotterdam

© Haven Rotterdam - Pixabay

Het Porthos-project mag doorgaan, is besloten door de Raad van State. Porthos wil de komende vijftien jaar zo'n 10 procent van de CO2-uitstoot van de industrie rond Rotterdam afvangen en opslaan in lege gasvelden in de Noordzee. Dat vermindert de broeikasgassen die in de atmosfeer komen en helpt zo in de strijd tegen de opwarming van de aarde, vindt het door het Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en Energiebeheer Nederland opgezette project.

Vrees voor schade aan natuur 

Maar natuurorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) ging in verzet tegen de bouwplannen van een compressorstation en de CO2-leiding, uit vrees voor de schade aan natuur in nabijgelegen duingebieden. Daarnaast vindt MOB dat de Nederlandse overheid de fossiele bedrijven met de bijbehorende subsidies van ruim 2 miljard euro te veel helpt bij het opruimen van hun rommel.

Reactie ministers op uitspraak 

Het kabinet is "ontzettend blij" dat het project Porthos, waarmee CO2 wordt vervoerd en opgeslagen onder de Noordzee, mag doorgaan. Dat zeggen ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken) en Rob Jetten (Klimaat) in een gezamenlijke reactie.

Porthos hoeft nu geen natuurvergunning aan te vragen en kan naar verwachting begin volgend jaar van start gaan. "Belangrijk nieuws voor de energietransitie en het klimaat", vindt Jetten. "Het klimaat wacht niet, en Porthos levert een grote bijdrage aan het halen van onze klimaatdoelen van 2030." In dat jaar moet de CO2-uitstoot met zeker 55 procent zijn verminderd ten opzichte van 1990, om schadelijke klimaatverandering te beperken.

Voorgeschiedenis

De ministers maakten voor het Porthos-project aanvankelijk gebruik van de zogenoemde bouwvrijstelling. In een tussenuitspraak in deze zaak oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak in november vorig jaar dat die niet gebruikt mag worden. Dat betekende dat de ministers voor het project een individuele beoordeling van de stikstofgevolgen moesten maken.

Die was tijdens de procedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak al gemaakt, maar de bezwaarmaker, de Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB), had daarop nog niet kunnen reageren. Na de tussenuitspraak kwam MOB met een reactie op de individuele beoordeling. Volgens de milieuorganisatie schiet deze beoordeling op meerdere punten tekort en worden daardoor de stikstofgevolgen van het project onderschat.

Tijdelijk en beperkte gevolgen

De bouw van Porthos leidt wel tot "een tijdelijke en beperkte toename van de stikstofuitstoot" op de Natura2000-gebieden in de buurt, aldus de Raad van State. Maar die heeft geen "significante gevolgen" voor die natuurgebieden. Volgens de Unie van Waterschappen biedt de uitspraak perspectief "voor de projecten van de waterschappen die ook te maken hebben met een tijdelijke en beperkte uitstoot op overbelaste natuurgebieden".

Door een eerdere uitspraak van de Raad was het namelijk niet meer mogelijk om een vrijstelling te gebruiken voor tijdelijke stikstofeffecten in de bouwfase van een project. Daardoor liepen ook plannen van de waterschappen voor bijvoorbeeld dijkversterking vertraging op. Volgens bestuurslid van de Unie Dirk-Siert Schoonman toont de uitspraak aan "dat het met de juiste onderbouwing mogelijk is om projecten door te laten gaan".

Overigens benadrukte de Raad van State dat met de uitspraak niet zoiets als een 'drempelwaarde' voor de stikstofuitstoot ontstaat. Per project of plan moet een analyse van de gevolgen voor het milieu worden gemaakt.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.