Citroenvlinder op vlinderstruik
© Ann Flokstra
De citroenvlinder (Gonepteryx rahmni) of het citroentje is dit jaar al vele keren vliegend waargenomen. Dat is vroeg, want gewoonlijk ontwaakt de citroenvlinder pas in het vroege voorjaar uit de winterslaap om zich voor te planten.
Dit jaar is de citroenvlinder al honderden keren waargenomen. Dat zal toenemen als er meer zonnige dagen met temperaturen boven de tien graden volgen. De citroenvlinder is een veel voorkomende soort in Nederland en vooral actief in het voorjaar. De vlinder kan ongeveer een jaar leven. Dat komt niet vaak voor bij dagvlinders, die veelal enkele dagen of weken leven als vlinder. In het voorjaar komen de volwassen vlinders tevoorschijn om te paren en eitjes te leggen. In juni en juli verschijnen de eerste nieuwe vlinders nadat ze verpopt waren. Na een zomerse rustperiode gaan de nieuwe vlinders weer in overwintering. De citroenvlinder leeft voor maar één generatie per jaar.
In het tijdschrift 'Vlinders' van De Vlinderstichtig schreef Louis van Deventer over een opmerkelijke vondst. Op 17 september vond hij rupsen van de citroenvlinder op een vuilboom (Rhamnus). Dit betekent dat er voor het eerst in Nederland een kleine extra generatie gevonden is. De rupsen zijn gewoonlijk alleen te vinden in het voorjaar. Voorheen kwamen er verhalen uit Zuid-Europa en Noord-Afrika over extra generaties citroenvlinders in een jaar, maar het blijft uiterst zeldzaam. Dit komt waarschijnlijk omdat het daar nog warmer is dan hier. Het artikel benoemt wat de reden kan zijn hiertoe, zoals klimaatverandering. Veel natuurlijke processen lijden namelijk onder klimaatverandering en ook vlinders lijken hier gevoelig voor te zijn.
Bron: Nature Today
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.