Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Burlen in het bos (fotoserie)

  •  
18-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
385 keer bekeken
  •  
Burlend-hert_Kasteelheertje.jpg
Kletterende geweien, oergeluiden en een hoop macho-gedrag. Van september tot begin oktober is het bronsttijd en kun je als je geluk hebt dit prachtige schouwspel van dichtbij meemaken. In deze periode maken edelherten door middel van burlen en gevechten indruk op elkaar, met als doel om met zo veel mogelijk hindes te paren.
Bambi wordt macho
De herten produceren een grote hoeveelheid van het hormoon testosteron, en dit is aan hun uiterlijk goed te zien. De manen om de hals gaan groeien en de keelzak wordt vergroot. Met zijn imposante gewei maakt het dier veel indruk, de macho is geboren.
edelhert bronst

© Fotograaf: mauraklumper

IJdele mannen
Om zijn aanwezigheid zo duidelijk mogelijk te maken, plast het mannetje over zijn eigen buik en neemt hij vaak een modderbad. Het hert wil er niet alleen wild en woest uitzien, maar ook zo ruiken. Vergelijk het met een man die lekkere aftershave op doet om een vrouw te versieren.
foto2_kasteelheertje

© Fotograaf: kasteelheertje

Burlen
Het intens harde geluid dat je tijdens de bronsttijd hoort, heet burlen. Dit doen ze om andere herten op afstand te houden. Zo kan de concurrentie goed horen wie er de baas is. Zeker in het donker waan je je in een oerbos met echte wilde dieren.
edelhert

© Fotograaf: kasteelheertje

Achtervolging
De leider van de groep is de baas over de hindes. Er zijn vaak andere herten die zijn machtige positie over willen nemen. En dit gaat er niet zachtaardig aan toe.
Foto4_edelherten_tonneke64

© Fotograaf: tonneke64

Gevechten
In eerste instantie gaan de herten gevechten meestal uit de weg. Maar als het er écht op aankomt, geldt het recht van de sterkste. Er ontstaan dan hevige gevechten, waarbij wonden geen zeldzaamheid zijn.
foto5_edelherten_kasteelheertje

© Fotograaf: kasteelheertje

De daad!
De hindes zijn vruchtbaar in de bronsttijd. De mannetjes ruiken wanneer dat bijna zover is. De dekking duurt eigenlijk maar heel kort, maar wordt vaak herhaald om de kans te vergroten dat de hinde drachtig is.
foto6_edelhert_cameraatje

© Fotograaf: Cameraatje

En 34 weken later...
Worden er kalfjes geboren. De hinde krijgt één kalf per keer, een tweede is een zeldzaamheid. De mannetjes moeten de komende jaren sterk worden om in de voetsporen van hun vader te treden.
edelhert met kalf

© Fotograaf: leniedoornkamp

Sjaak Timmer maakte deze mooie filmopnames van de bronst op de Hoge Veluwe.
 Heb jij ook mooie foto's en/of filmpjes gemaakt van de bronst? Upload dan je foto of stuur het filmpje in. 

Meer over:

bronst, edelhert
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.