Het is het op twee na grootste eiland in de wereld: Borneo, ooit volledig bedekt met regenwoud. Ondanks grootschalige ontbossing heeft het nog steeds de oudste regenwouden ter wereld. In die bossen barst het van de biodiversiteit. Wetenschappers vermoeden dat de meeste soorten nog ontdekt moeten worden. En daarom bezoeken onderzoekers van het Leidse Naturalis Biodiversity Center dit gebied regelmatig.
Burgers mee op expeditie
Dit najaar gingen er voor het eerst ook ‘burgers’ mee op expeditie. Onder leiding van evolutiebioloog Menno Schilthuizen van Taxon Expeditions deed een groep bestaande uit zes wetenschappers en zes leken samen onderzoek op Maleisisch Borneo. Ze liepen, kropen, klommen en zwommen door het Maliau Basin, een gebied waar nog nauwelijks gezocht is naar nieuwe diersoorten. Ze trotseerden bloedzuigers, slangen en schorpioenen. Alles voor de wetenschap. Een van die ‘burgers’ is verslaggever Corlijn de Groot, die een reportage maakte over de expeditie.
Tien dagen werd er gezocht op uiteenlopende plaatsen: tussen de bladeren, bij watervallen, in grotten en in boomtoppen op 50 meter hoogte. De burgerwetenschappers leerden hoe je kevers kunt lokken met Limburgse kaas, hoe je insecten opzuigt zonder ze in je mond te krijgen en hoe je soorten onder de microscoop kunt determineren.
Nieuwe soorten
De expeditie heeft tenminste vijf nieuwe diersoorten opgeleverd; kevertjes die nog nooit eerder in de literatuur zijn beschreven. Een van de ontdekte beestjes heeft nog geen naam. Op de website van De Kennis van Nu kun je een online multimediaverhaal over de expeditie bekijken en een naam geven aan de nieuwe keversoort.
Zondag is expeditieleider Menno Schilthuizen te gast bij Vroege Vogels. Hij maakt bekend welke nieuwe soorten voor de wetenschap tijdens de expeditie zijn aangetroffen.
Meer achtergrondinformatie en een heel multimediaverslag over de reis van Corljin de Groot is te vinden op
de website van de Kennis van Nu
.