Pallas' boszanger
© Fotograaf Paulcools
Dit zijn de overige onderwerpen in de uitzending van Vroege Vogels op 10 maart 2024. Beluister de onderwerpen op de volgende startpunten:
00:34:30 - Ontdekker van de Pallas' boszanger
00:44:54 - Heidekoe is terug van weggeweest
01:08:48 - Altijd de natuur in met de BSO
01:45:23 - Utrecht tekent manifest tegen ecocide
02:39:48 - Dierwaardige veehouderij
Je zult maar op een avond bij het buiten zetten van de kliko ineens een klein vogeltje zien wegvliegen en dan ontdekken dat het om een hele bijzondere dwaalgast gaat. Dat overkwam de 14 jarige Thomas Huberts uit Zwolle. Zijn Pallas' boszanger trekt hordes vogelaars aan uit heel Europa. Verslaggever Merlijn Schneiders gaat langs bij de trotse vogelaar.
Boswachter Daan Vreugdenhil met vogelaar Thomas Huberts
© Vroege Vogels
Jaren geleden was hij in Nederland heel gewoon: de heidekoe. Hij lijkt erg op onze 'gewone' melkkoe, maar dan een stuk kleiner en wat beter bestand tegen guur weer en schraal eten. Daarom is hij uitermate geschikt om het hele jaar door onze heidevelden kort te houden, vinden Twan Poels van Limburg Landschap en Noelle Hoorneman van de Wageningen Universiteit. En de heidekoe is populair, er komen er steeds meer naar Nederland. We maken kennis met deze kleine grazer.
Heidekoeien in de Maasduinen
© Pleun Aarts
Struin is een bijzonder Naschools Opvang concept uit Nijmegen waarbij kinderen na schooltijd opgehaald worden en de natuur ingaan. En niet alleen met mooi weer maar ook als het regent, het hele jaar rond. En dit concept begint ook buiten Nijmegen aan te slaan. Langs de Waal net onder Nijmegen struint onze verslaggever Jesper Buursink mee met de kinderen en begeleiding van deze bijzondere BSO.
Met de BSO de natuur in
© Vroege Vogels
Het toebrengen van langdurige schade aan het milieu moet strafbaar worden gesteld. Dat vindt ook de gemeente Utrecht, die deze week het Manifest van Stop Ecocide NL tekende. Ecocide is de grootschalige beschadiging, vernietiging of het verlies van ecosystemen. In het Manifest wordt een oproep gedaan aan de Nederlandse overheid om de erkenning van ecocide als misdaad op internationaal, Europees en nationaal niveau te steunen.
Utrecht is nu naast ruim 200 organisaties de eerste Nederlandse gemeente die zich aansluit bij de oproep om ecocide strafbaar te stellen. Stop Ecodide NL hoopt hiermee dat dit veroorzakers van ernstige milieuschade zal afschrikken en ecocide wordt voorkomen. Dat denkt ook Daan van Uhm, als criminoloog verbonden aan de Universiteit van Utrecht.
Daan van Uhm
© Vroege Vogels
Het leek een grote sprong voorwaarts voor miljoenen dieren in de veehouderij. De dierenwelzijnswet. Maar afgelopen week bleek er toch veel weerstand tegen deze wet te zijn. Want hoe vul je een dierwaardig bestaan in en wat is dierwaardig? Bij mij aan tafel Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en Bas Rodenburg, professor dierenwelzijn aan de Universiteit van Utrecht.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.