© Pixabay
De beoogde invoeringsdatum van het schrappen van btw op groente en fruit ligt ergens in 2024. Er is nader onderzoek nodig om een werkbare definitie van groente en fruit vast te stellen, schrijft staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Volgens de minister kost het schrappen van de btw het kabinet circa 1 miljard euro.
Voor groente en fruit bestaat nu geen heldere definitie en dat kan bij het schrappen van de btw een probleem worden. Eerst moet worden afgebakend wat onder de definitie valt en dat is best een puzzel, aldus Van Ooijen. Daarom schakelt het kabinet een extern bureau in, dat gaat onderzoeken welke definitie moet worden gehanteerd, en of die juridisch houdbaar en uitvoerbaar is. Dat onderzoek moet in januari klaar zijn.
"Schillen en snijden zijn ook bewerkingen, maar van een andere orde dan het toevoegen van zout"
Een verse appel of een krop sla is duidelijk fruit en groente. Maar waar valt geperst of gepureerd groente en fruit onder? "Elk in de wet gemaakt onderscheid in producten of diensten werpt de vraag op waar de grens ligt", schrijft de minister. "Ook ogenschijnlijk voor de hand liggende omschrijvingen als ‘onbewerkt’ moeten specifiek gedefinieerd worden om onduidelijkheden weg te nemen." Denk bijvoorbeeld aan wassen, schillen, snijden en verpakken. "Dat zijn in zekere zin ook bewerkingen, maar van een andere orde dan bijvoorbeeld het toevoegen van zout aan een product", legt de minister uit.
Het belang van een heldere definitie is groot, schrijft Van Ooijen. Als de definitie van groente- en fruit niet scherp en juridisch houdbaar afgebakend is, kunnen er rechtszaken worden aangespannen.
Het kabinet gaat ook de invoering van suikerbelasting onderzoeken. Daarbij worden twee varianten onderzocht: verhoging van belasting op suikerhoudende dranken zoals frisdranken en een nieuwe belasting op andere suikerhoudende producten. Ook dit onderzoek moet in januari klaar zijn.
Waarom wil de overheid btw op groente en fruit schrappen en een suikertaks invoeren? “Overgewicht is een veelomvattend probleem. De verleiding om ongezond voedsel te consumeren is overvloedig aanwezig in de fysieke en online omgeving. Dit maakt het een grote uitdaging om gezonder te eten, zelfs voor een consument die gemotiveerd is om dat te doen”, aldus de minister. “De voedselomgeving moet daarom gezonder. En een manier om invloed uit te oefenen op de keuzes die consumenten maken is via de prijs van voeding. Het kabinet wil gezonde voedselkeuzes stimuleren en ongezonde keuzes ontmoedigen.”
Bron: ANP, Rijksoverheid
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.