Bruinvissen
© W.J._Strietman
Boeren planten 50.000 bomen
De manier om de biodiversiteit in je tuin te verhogen is door tegels weg te halen en bomen en struiken te planten. Maar wat te denken van het planten van tienduizenden bomen voor klimaat en biodiversiteit? De stichting
MEERGroen, de boeren van
Caring Farmers en
Urgenda hebben de handen ineengeslagen: rondom de Nationale Boomfeestdag van 18 maart planten zij gezamenlijk 50.000 bomen op en rondom achttien boerderijen van Caring Farmers. De bomen worden gedoneerd door Stichting MEERGroen: zij oogst de jaarlingen uit de bossen die de stichting zelf beheerd.
Update: Onder deze jaarlingenoogst blijken ook invasieve exoten te zitten. Dat betreurt Baudewijn Ode van Floron ten zeerste. Hij zou het gratis uitdelen van soorten als laurierkers, robina en Amerikaanse vogelkers sterk willen ontmoedigen. Volgens Caring Farmers hebben de aangesloten boeren allen inheemse bomen en struiken ontvangen. Franke van der Laan van MEERgroen: " Die invasieve soorten staan wel op onze weggeeflijst maar komen niet bij de boeren terecht. Wij halen soms enkele exemplaren van deze exoten uit onze bossen, en daarom staan ze ook op de lijst. Als een particulier ze in de klei bij hem in de tuin wil zetten is dat mogelijk, dat is ook niet illegaal, je kunt ze ook bij tuincentra kopen, maar wij hebben ze niet aan de boeren verstrekt."
50.000 bomen gaan naar caring Farmers voor meer biodiversiteit
© Hanneke van Ormondt,Urgenda
Frans Timmermans: moeder natuur laat dagelijks weten dat ze het zat is
In 2050 is heel Europa klimaatneutraal. Dat is de inzet van de Europese Commissie, met als aanjager van die plannen Eurocommissaris én vice-voorzitter van de commissie, Frans Timmermans. In december lanceerde de Europese Commissie de Green Deal, waarbij voorzitter Ursula von der Leyen het plan een ‘man op de maan-moment’ voor Europa noemde. Inmiddels presenteerde Timmermans de klimaatwet. Andere onderdelen, zoals een biodiversiteitsstrategie, volgen later. Wat gaat die wet betekenen? En wat is de inzet van Europa als het gaat om biodiversiteit? Welke kant gaat het op met de landbouw? En wat drijft Frans Timmermans?
Frans Timmermans voor de Vroege Vogels-microfoon
© Vroege Vogels
Drinkbare rivieren
Tijdens een kanoexpeditie door Canada was ecoloog en kunstenares Li An Phoa geraakt door het feit dat ze gewoon direct uit de rivier kon drinken. Nu streeft ze ook in Nederland naar drinkbare rivieren.
Li An Phoa
© drinkablerivers.org
Groene Trainees
Met een trainingsprogramma voor jonge vrijwilligers, probeert IVN niet alleen nieuwe hulp in het natuurbeheer te organiseren. Ze willen vooral leren hoe je jongeren achter de smartphone vandaan krijgt, de natuur in.
Fenolijn 035-6711338
Parende scholeksters, gehakkelde aurelia’s, de eerste bosanemonen en de eerste pinksterbloemen. Deze waarnemingen zijn zoal te horen op de fenolijn, het antwoordapparaat van de natuur. Verder een hoop vogelzang, van tjiftjaffen tot cetti’s zangers.
Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.