In de tuin van filmer Dijkstrawijn is de malus erg gewild. Zo komt de merel op deze sierappel af en ook de halsbandparkiet pikt vaak wat mee. Maar deze keer komt er een onverwachte gast langs! Met enige moeite bemachtigt de bruine rat een van de appeltjes en vervoert deze over de smalle takken.
In Nederland komen twee rattensoorten voor: de bruine rat en de zwarte rat. De bruine rat is het meest verspreid en is van oorsprong een exoot, die lang geleden vanuit Azië naar Europa is gebracht door de scheepvaart. Het is een van de meest wijdverbreide en succesvolste zoogdieren van de wereld. Alleen in de Arctische gebieden komt hij niet voor. De bruine rat is voornamelijk ’s nachts actief, vooral direct na de avondschemering en voor de ochtendschemering.
Bruine rat
© Bschuit
De zwarte rat is een slag groter dan de bruine rat en iets minder wijdverspreid in Nederland. Waar de bruine rat echt een rioolrat is, is de zwarte rat juist vaak in onze huizen te vinden. Oorspronkelijk komt de zwarte rat uit Zuid-Azië, maar sinds de vroege middeleeuwen komt hij in grote aantallen voor in Europa. Met de komst van de bruine rat ontstond er concurrentie met een achteruitgang in de populatie van zwarte ratten tot gevolg.
De rat snoept ook graag mee van vetbollen, pinda's en zaden. In deze compilatie zie je nog meer 'vogelvoerdieven', van eekhoorns en ratten tot boommarters.
Ratten zijn onder de meeste mensen niet populair. Maar, er zijn altijd uitzonderingen. In de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren spreken duiven- en rattenliefhebbers over de mooie kanten van deze impopulaire dieren. Te gast is Maite van Gerwen, ze doet onderzoek naar dierenwelzijn en knaagdieren op de Universiteit Utrecht. Ze weet specifiek veel over ratten. Ook Kester Freriks is aanwezig, schrijver van natuur- en vogelboeken en is verbonden aan de boeken- en cultuurredactie van NRC. Hij is gek op de stadsduif.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.