Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Broedtijd voor de visdiefjes

  •  
02-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1176 keer bekeken
  •  
Visdief_grote plaat
Sinds april is het weer broedtijd voor de visdiefjes dus komen ze massaal vanuit het zuiden ons land in. Elk jaar gebruiken ze hetzelfde broedgebied. Het merendeel van de visdiefjes huist in het Wadden- en Deltagebied. Eenmaal aangekomen in het broedgebied zoekt het mannetje een nestplek om samen te komen met zijn laatste partner. Voordat ze tot paren overgaan voert het mannetje het vrouwtje om haar het hof te maken.
Visdief2_bouwvis

© Visdieven komen samen op het Texelse Petten. Visdiefjes broeden meestal in grote kolonieen van tot wel 2000 paren. Fotograaf: Bouwvis.

Visdief_kanjer

© Deze twee hebben elkaar terug gevonden Fotograaf: Kanjer

Visdief_ErikLindhout

© Visdieven lijken het geen probleem te vinden af en toe op een kluitje te zitten. Fotograaf: Eriklindhout.

Visdief_RuudSharp

© Manlief biedt vrouw een visje aan. Fotograaf: RuudSharp

Voedsel
Zoals de naam al verraadt eet de visdief voornamelijk vis. Tijdens het jagen neemt de visdief vanuit een hoogte van een tot zes meter een snelle duik. Daarbij komen ze ongeveer 50 cm diep. Andere dieren die ze ook wel lusten zijn wormen, weekdieren, inkvisjes en garnaaltjes.    
Visdief_katinkal

© Visdief heeft een visje te pakken. Fotograaf Katinkal.

Territorium
Visdiefjes verdedigen meestal een territorium van 1 tot 3 meter breed als ze een nest maken. Vaak zijn het de mannetjes die hun territorium in de gaten houden. Eerst geeft hij een waarschuwingsroep en opent hij zijn vleugels wanneer een indringer in de buurt komt. Als de indringer niet weggaat gaan ze over tot een gevecht.  
Visdief_JohnGroenenber

© Visdiefjes in gevecht. "Twee visdiefjes zijn duidelijk niet al te vriendelijk tegen elkaar.....een flinke vechtpartij waar het er hard aan toe gaat zelf in de lucht gingen deze twee nog verde

visdief_bram.reinders

© Kleine visdief neemt een hele grote hap. Fotograaf: Bram.Reinders


Jongen
Zowel de mannetjes en de vrouwtjes broeden op het nest. Dit kan tot 22 dagen duren. Visdiefjes herkennen hun jongen eerder vanwege hun roep dan hun uiterlijk. Ouders laten rondwandelende jongen van andere visdiefjes met rust. Dit in tegenstelling tot meeuwen die kuikens van buren wel doodmaken als ze in de buurt komen. Na ongeveer 25 dagen zijn de jongen groot genoeg om zelf vis te vangen. De ouders voeden dan wel af en toe nog bij. 
 
Kleine visdief neemt een hele grote hap. Fotograaf: Bram.Reinders
Vertrek
De visdiefjes vertrekken vanaf juli weer uit Nederland. De grootste groepen vertrekken rond augustus waarna in september en begin oktober de aantallen flink zijn afgenomen. Ze vliegen dan vooral langs de kustlijn richting het zuiden om de winter warm door te kunnen brengen langs de  Westafrikaanse kust . 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.