Ooit stroomde de Aa door de singels van Breda, om tezamen met de Bovenmark onder de naam Mark verder te stromen. Nu zijn het stadsgrachten met steile stenen wanden. Maar daar moet verandering in komen vindt de gemeente Breda. Bomen, (muur)planten en mossen moeten de kades en muren gaan begroeien. Zodat de stad vergroent en insecten zich welkom voelen. Door de verstening om te zetten in veel groen wordt ook de hittestress in de stad aangepakt.
Experiment
Om precies te weten welke kademuren het meeste geschikt zijn om planten en mossen te laten floreren staan er op twee plekken proefpanelen in het water, waar geëxperimenteerd wordt met onder meer de structuur van de muur, de gaten, uitsteeksels en holtes in de muren, diverse steensoorten en metselspecie. In de kademuur komen ook speciale plekken die als broedruimte voor vogels kunnen dienen en onder water worden schuilplaatsen gecreëerd voor vissen.
“Dat zou toch fantastisch zijn. En dat er dan ook nog libellen op af komen, libellen in de stad, dat zou helemaal mooi zijn !”
Edwin Dijkhuis van FLORON
Nieuwe soorten op de muur
Edwin Dijkhuis, van FLORON die samen met Natuurplein De Baronie bij het project is betrokken hoopt op een tal aan mooie muurplanten voor Breda zoals muurbloem, tongvaren, steenbreekvaren, gele helmbloem, stengelomvattend havikskruid en muurleeuwenbek. “Dat zou toch fantastisch zijn. En dat er dan ook nog libellen op af komen, libellen in de stad, dat zou helemaal mooi zijn !”
Baronie van Vroege Vogels TV
In de Baronie van Breda komen zand en klei samen en daarom vind je hier 500 jaar oude bossen waar de stadsadel op reigers jaagde, maar ook oeroude polders. Willemijn bewondert de kleine, zeldzame vinpootsalamander die in de sprookjesachtige vennen leeft. Menno ziet dat reigers niet alleen langs het water zitten, maar ook in de top van dennen. En hoe staat het met de Amerikaanse zonnebaars, die hier al jaren bestreden wordt?
Kijk vrijdag 27 augustus 2021 om 19.50u naar NPO 2!