Zondag wordt er op verschillende plekken gedemonstreerd voor een beter klimaatbeleid. Een van de deelnemers is fluitist en dirigent Vera Hofman. Toen zij een jaar geleden door corona zonder werk kwam te zitten besloot zij zich in te zetten voor de natuur. Met haar podcastserie
Walk en talk stelt zij tientallen mensen de vraag: Hoe maak jij de wereld een stukje mooier?
Kijk hier voor meer informatie over de podcast.
Vera Hofman is fluitist en dirigent, maar sinds corona ook klimaatactivist
© Jeannette Parramore
Brandgans in Oost-China
Dat brandganzen zich steeds verder verspreiden op zoek naar nieuwe broedgebieden was wel bekend. Maar dat een mannetje uit Goeree Overflakkee nu ook is gezien in Oost-China, daar keken vogelaars toch wel van op. Hoe komt hij daar terecht? Tijdens de uitzending van Vroege Vogels TV rond het meer Krammer Volkerak was Menno Bentveld bij het ringen van brandganzen op Goeree-Overflakkee. De gans die in Oost-China is waargenomen, blijkt tijdens dit interview geringd te zijn. Het eerste deel van dit onderwerp start in het onderstaande filmpje rond 19:35 en tweede deel begint op 24:08.
Nieuwe aanpak tegen brakke kwel
In de Horstermeer komt dag in dag uit een enorme hoop brak water uit de diepe bodem omhoog. Dat wordt nu nog met nog veel meer zoetwater weggespoeld. Die aanpak is niet langer houdbaar, zeggen hydrologen van Waternet. Ze komen daarom met een bijzondere, nieuwe aanpak: maak er drinkwater van!
Moestuin op de schop
Naast de uitzendplek van Vroege Vogels aan het Naardermeer ligt al jaren een flinke moestuin. Beheerder Maria Fennis gooit het dit jaar over een andere boeg. Ze heeft de permacultuur geïntroduceerd in de moestuin. Dit betekent ondermeer dat er meer verschillende gewassen door elkaar komen te staan. Waarom ze dat doet en hoe deze permacultuur werkt hoor je zondag.
© Menno in moestuin bij Stadzigt
Fenolijn 035-6711338
Zingende tjiftjaffen, bloeiende sleedoorns, de eerste grutto’s en nijlganzen met jongen zijn de afgelopen week ingesproken op het antwoordapparaat van de natuur. Verder een bijzondere ontmoeting met een wezel en we leren wat de ontdekking van klein hoefblad met je kan doen.
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is
035-6711338).
Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
Wezel
© Wezel gefotografeerd door marcoverbove