Student Bram de Quartel wil niets liever dan zeewierboer worden. Daarom doet hij niet alleen een master Aquacultuur in Wageningen, maar ook in zijn vrije tijd speurt hij de kust af op zoek naar bijzondere en smaakvolle zeewiersoorten.
Bram de Quartel
© Vroege Vogels
Naast dat elk zeewier zout smaakt zit er ontzettend veel variatie in. De kunst is om het af te spoelen met zoet water, dan proef je de enorme diversiteit tussen de wieren. Het favoriete wier van Bram is peperdulse, die echt naar peper smaakt. Het wier dat het op dit moment goed doet op de markt is suikerwier, die smaakt een beetje zoet.
Zeewier: slijmerige drakentong
© Vroege Vogels
Omdat er voor het kweken van zeewier geen bemesting en landoppervlak nodig is, ziet Bram het kweken van zeewier als een gouden toekomst. Dat wil niet zeggen dat de hele Oosterschelde volgens hem vol moet staan met zeewierboerderijen, maar juist op de Noordzee is nog veel plek volgens Bram. Tussen windmolenparken wordt niet gevist, "hier zou een goede plek voor mij zijn als toekomstige zeewierboer."
Het kweken van zeewier op de Noordzee is nu nog niet mogelijk, omdat er nog onderzoek wordt gedaan naar wat voor invloed dit heeft op het ecosysteem en in hoeverre het ook mogelijk is zeewier te kweken op een toch wat ruigere zee. Bram heeft goede hoop dat zodra zijn studie is afgerond en hij het werkveld betreedt, dat hij dan misschien de eerste zeewierboer op de Noordzee zal worden.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.