Bouw van de Floating Office in Rotterdam
© Powerhouse Company
Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 5 december 2021 terug op de volgende startpunten:
23:00 - Vraagbaak: Wat gebeurt er met zenders die vogels om krijgen?
36:35 - De kleine wolfsklauw
46:55 - Student ontdekt nieuwe diersoorten in dierentuinkas
1:39:40 - Kabel van de baan? Plus Lauwersmeer weer zout!
2:10:30 - Franjestaarten
2:21:50 - Bouwen met hout heeft de toekomst
2:43:35 - Kook krabben en kreeften niet levend
Sinds een paar jaar zit bouwen met hout en andere natuurlijke materialen in de lift. Dit zogeheten 'biobased bouwen' heeft grote voordelen: in tegenstelling tot beton en staal is de productie duurzaam, raakt het nooit op en kan het grote hoeveelheden CO2 opslaan. Toch lopen we in Nederland ver achter bij ons omringende landen. Hoe komt dat?
Niet veel dieren hebben meerdere namen, maar de steenspringer wel, die heeft er zelfs drie, want naast steenspringer heet hij ook rotsspringer of franjestaart. Dit beestje leeft in een specifiek habitat tussen droge stenen langs de waterkant, niet te laag (want daar leven de pissenbedden) en niet te hoog (want te droog) en kunnen vliegensvlug van steen naar steen springen. Het wordt volgens Matty Berg, hoogleraar bodemfauna RUG en VU, tijd dat we dit bodemdier goed leren kennen. Kom jij een steenspringer tegen?Meld het dan bij waarneming.nl
Franjestaart
De kleine wolfsklauw bestaat al langer dan de dinosauriër en heeft met zijn gaffelvormige takjes ook wel iets prehistorisch. In de eerste levensfase is de wolfsklauw afhankelijk van schimmels, pas na langere tijd laat hij zich boven de grond zien. De wolfsklauw groeit nog maar op een paar plekken in ons land.
Kleine wolfsklauw
© Fotograaf Harold Timans
Luisteraar Elma Biekmann vraagt zich af wat er met de zenders gebeurt die vogels om krijgen voor onderzoek. We bellen hierover met Henk van der Jeugd van het Vogeltrekstation. Met de app ‘Animal tracker’ kun je de beweging van allerlei gezenderde dieren volgen en je krijgt een bericht als er in de buurt een zender ligt. Je wordt dan gevraagd om te helpen zoeken naar deze verloren zender.
Het plan om een elektriciteitskabel te trekken dwars door de Waddenzee en Schiermonnikoog is voorlopig van de baan. Dat heeft demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius laten weten aan de Tweede Kamer. In Vroege Vogels een gesprek met Wouter van der Heij van de Waddenvereniging.
In tropische kassen van dierentuinen worden regelmatig nieuwe diersoorten voor Nederland ontdekt. Tropische kassen vormen een ecosysteem op zich, waar ongewervelden van over de hele wereld zijn te vinden, zoals de kaskever, de kortkaakhartkopmier of de Balitrilspin. Insecten die per ongeluk meekomen met planten die uit de tropen worden geïmporteerd. Biologiestudent Geron Bloem vond in de Victoriaserre van Diergaarde Blijdorp zo’n 20 nieuwe soorten voor Nederland. Maar spreken we wel van nieuwe soorten, als ze alleen maar in een tropische kas voorkomen?
Vrouwtje Balitrilspin
© Geron Bloem
Als het aan demissionair minister van landbouw Carola Schouten ligt mogen krabben en kreeften in de toekomst niet meer levend worden gekookt. In een Kamerdebat deze week zei de minister dat er in Europa wordt gekeken naar een verbod. In het debat verwees Schouten naar een Britse studie waaruit blijkt dat krabben, kreeften en octopussen pijn kunnen ervaren. Vroege Vogels gaat in gesprek met Gert Flik, emeritus-hoogleraar Dierfysiologie bij de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Meer over:
vroegevogelsMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.