Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boswachtersmars met hartenkreet gericht aan nieuwe politiek leiders + reacties

  •    •  
26-11-2023
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1303 keer bekeken
  •  

Boswachters uit het hele land trekken vrijdag in groten getale naar Den Haag, waar de lijsttrekkers terugblikken op de verkiezingsuitslag. Terwijl binnen vergaderd wordt, klinkt buiten de Tweede Kamer een dringende oproep van boswachters van Natuurmonumenten. Zij vragen de politiek leiders van alle partijen de natuur beter te beschermen in het volgende coalitieakkoord. Een oproep die door 86% van alle mensen in Nederland gesteund wordt. Het is de eerste keer dat boswachters in ons land massaal de straat op gaan om de stem van de natuur, die zwaar onder druk staat, luid en duidelijk te laten horen. Een manifest met concrete acties voor natuurherstel wordt vandaag officieel aangeboden aan meerdere politici.

Update: Reacties politiek

De politici spraken vrijdag hun waardering uit voor de aanwezigheid van de boswachters in Den Haag en hun inzet voor de natuur. Zij spraken hun steun uit voor de oproep van de boswachters dat een nieuw kabinet de natuur beter moet beschermen.

Wytske Postma (NSC): “Belangrijk dat jullie hier met zijn allen staan en ons komen vertellen hoe essentieel het is dat we aan de slag gaan met natuur. Ik heb alle acties van Natuurmonumenten gezien en gevolgd. En ik weet hoe ook belangrijk natuur is, voor zowel het leven als voor mensen zelf. Dus heel goed dat jullie hier zijn!”

Joris Thijssen (GL-PvdA): “We hebben de natuur nodig. Het is de basis van ons bestaan. We moeten nu echt knokken dat de natuur en ons klimaat in stand blijft. Dat niet al die maatregelen in de shredder gaan. Sterker nog: er is veel meer beleid nodig om te zorgen dat ons water en onze lucht schoon blijft, en dat onze natuur weer sterker wordt in plaats van wordt afgebroken.”

Thom van Campen (VVD): “Volgens mij kunnen landbouw en natuur heel goed samen gaan en daar blijf ik me hard voor maken. Voedselproductie is belangrijk in ons land, maar we willen blijven genieten van die mooie natuur die ons land rijk is.”

Rob Jetten (D66): “Als je met de boswachter op pad bent en je krijgt de uitleg en informatie, dan gaan je ogen pas echt open hoe slecht het gaat met de natuur. En dat we veel meer natuur nodig hebben en veel meer we in natuur moeten investeren. Zodat iedereen kan genieten van de natuur en van die biodiversiteit. Ik ga me met onze nieuwe fractie vol inzetten dat we, welk kabinet er ook komt, de natuur de aandacht te geven die ze verdient. Ik denk dat het heel belangrijk is dat jullie hier vandaag staan, om die boodschap ook aan alle nieuwe Kamerleden over te brengen.”

Esther Ouwehand (PvdD): "Wij kunnen niet zonder de natuur. Als er een ding nodig is, zeker na deze uitslag, is dat we iedere dag de stem van de natuur vertolken. Iedere dag vechten voor die laatste snippers groen. Voor herstel van onze kwetsbare natuurgebieden. Je kan Nederlanders wel op 1 willen zetten, maar dat geldt niet als je de natuur vernietigt. Want dan zet je de kinderen niet meer op 1, dan zet je toekomstige generaties niet meer op 1, dan zet je de boeren niet meer op 1. We hebben alles te danken aan de natuur en alles hangt af van een gezonde natuur.”

Mirjam Bikker (ChristenUnie): “Beste boswachters, enorm bedankt dat jullie op zoveel plekken laten zien hoe jullie voor de natuur zorgen. Maar ook laten zien hoe de natuur onder druk staat. Het is een opgave voor iedereen in de Tweede Kamer, ook als er een nieuw kabinet geformeerd wordt. Juist dan hebben we te werken aan de toekomst van ons land. Dat gaat over hoe we met mensen omgaan, maar juist ook hoe mensen met de natuur omgaan. Want groen moet je toch echt samen doen.”

Boswachtersmars-Natuurmonumenten-01-#beterschapnatuur-#boswachtersmars

Boswachtersmars

© Natuurmonumenten, fotograaf Marten van Dijl

Boswachtersmars

Natuurmonumenten heeft direct na de val van het kabinet in juli besloten om de Boswachtersmars te organiseren. Terwijl de overheid de natuur juist beter moet beschermen, kwamen plannen weer op de lange baan. Zesentachtig procent van alle mensen in Nederland, ongeacht politieke voorkeur, wil dat de overheid de natuur beter beschermt. Daarom trekt vandaag een grote groep boswachters naar Den Haag uit alle windstreken en tientallen natuurgebieden van ons land – van het Waddengebied tot de Brunssummerheide, omdat de natuur behoefte heeft aan actie, welk kabinet er ook komt. Zij verruilen voor een dag hun natuurlijke habitat voor de stad om de politiek erop te wijzen dat het helemaal niet goed gaat met de natuur. Op de 100 meter lange banner die de boswachters vasthouden zijn teksten te lezen met verontrustende feiten en cijfers, zoals: ‘In Nederland is nog maar 15% van de biodiversiteit over’, ‘In nog geen 30 jaar verdween 76% van de insecten’ en ‘40% van alle planten en dieren in Nederland wordt bedreigd’.

Urgentie was niet eerder zo groot

Volgens de boswachters kan de natuur niet langer wachten. Boswachter Natascha Hokke: “De natuur gaat steeds verder achteruit en we voelen de urgentie in iedere vezel. Daarom verzamelen we vandaag voor het eerst met zo veel boswachters in Den Haag. We werken keihard aan natuurbehoud en -herstel, maar hebben ook echt de politiek nodig.” Boswachter Bart Zwiers vult aan: “We staan op een kantelpunt, nu kunnen we de achteruitgang van onze natuur nog een halt toeroepen. Maar de bal ligt bij de politiek. Er liggen al plannen om de natuur te versterken en beter te beschermen. Tijdens de verkiezingscampagnes kwamen er alleen maar meer beloftes bij. Maar de tijd van beterschap belóven is voorbij; de natuur heeft behoefte aan actie. Stop dus met bakkeleien en begin gewoon! Alleen dan kunnen we het tij voor de natuur nog keren.”

Natuur al veel te lang in de wacht

Het manifest dat de boswachters van Natuurmonumenten onlangs publiceerden, wordt vandaag aangeboden aan meerdere politiek leiders. Een greep uit oplossingen die de boswachters schetsen: geef de natuur meer ruimte door natuurgebieden te verbinden, verminder de stikstofuitstoot en zorg voor schoon en voldoende water. Bovendien roepen de boswachters op om vast te houden aan de ingezette gebiedsgerichte aanpak met een budget van 24 miljard. Die is nodig om de natuur te herstellen doordat onder meer boeren duurzamer gaan werken en een duurzaam inkomen hebben.

“Den Haag heeft de provincies gevraagd om met plannen te komen voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Die aanpak moeten we doorzetten. Als provincies deze afspraken om de natuur te herstellen niet nakomen, dan moet het Rijk ingrijpen”, zegt Pim van der Feltz, directeur Natuurmonumenten. ‘’De natuur staat al jaren in de wacht. Ik voel de pijn van onze boswachters ook en het getuigt van lef dat ze vandaag hun vertrouwde natuurgebied verlaten om hun zorgen te delen in Den Haag. We hebben geen tijd te verliezen, er moet nú politieke actie worden ondernomen.”

Beterschapswensen voor de natuur

De afgelopen weken ontvingen de boswachters van Natuurmonumenten steun van vele duizenden mensen in Nederland die hun beterschapswensen voor de natuur instuurden. Uit onderzoek blijkt dat 86% van alle mensen in Nederland, ongeacht hun stemgedrag, wil dat de overheid onze natuur beter beschermt. De beterschapswensen worden verzameld en, tijdens de coalitievorming, aangeboden bij onze nieuwe politieke leiders om de hartenkreet van de boswachters kracht bij te zetten.

Bron: Natuurmonumenten

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor