In het park Velserbeek vlakbij Velzen zit een bosuil die door een kauw en een kraai wordt aangevallen. Filmer Hans Jochems schrijft daarbij: "De kauw verdween al weer snel uit beeld, maar de kraai bleef hem maar bedreigen om hem te proberen te verjagen. Maar meneer bosuil liet zich blijkbaar niet zo gemakkelijk uit zijn uitkijkpost verjagen en wist de kraai heldhaftig te weerstaan."
Deze bosuil is een vaste bewoner van park Velserbeek en bij velen bekend. Als meest voorkomende uil van Nederland heeft de bosuil een stabiele populatie van zo'n vijfduizend broedparen. Mogelijk profiteert deze soort van de toename van bossen in Nederland en het ophangen van nestkasten. Hoewel bosuilen van nature nesten in boomholtes van grote bomen, maken ze ook graag gebruik van nestkasten.
Het is een karakteristieke nachtvogel die vooral bekend staat om zijn stille en efficiënte jachtmethode. Hij voedt zich voornamelijk met kleine knaagdieren, zoals muizen. Overdag zoekt de bosuil beschutting in de toppen van bomen, waar hij vrijwel onzichtbaar is dankzij zijn schutkleur. Toch kan het voorkomen dat hij overdag zichtbaar wordt, bijvoorbeeld wanneer vogels hem ontdekken en proberen weg te jagen door luidruchtig te roepen en hem aan te vallen. Dit gedrag, ook wel mobbing genoemd, is bedoeld om de uil uit hun territorium te verdrijven.
Kraaien behoren tot de slimste vogels ter wereld en vertonen indrukwekkend gedrag. Ze maken en gebruiken gereedschap, lossen complexe problemen op en plannen vooruit. Daarnaast herkennen kraaien gezichten, onthouden bedreigingen en delen deze kennis met soortgenoten. Sommige studies suggereren zelfs dat ze een vorm van zelfbewustzijn hebben, wat hun intelligentie extra bijzonder maakt. Het onderstaande filmpje toont een kraai die een slimme oplossing heeft gevonden voor het kraken van noten.
De kraai en filmer Kees kennen elkaar van de golfbaan Schinkelshoek in Vlaardingen: "Er zijn daar een paar kraaien welke we wel eens een stukje brood voeren als we tijdens het golfen even pauzeren.We noemen hem Gerrit en hij lijkt ons te kennen. In het filmpje lijkt hij mij ook te herkennen en werpt mij de hazelnoot voor de voeten om te helpen bij het kraken."
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.