© Bosbrand - bron Pixabay
Volg hier de laatste ontwikkelingen over de bosbranden in Zuid-Europa.
De bosbranden in Griekenland zijn zo'n twee weken na het ontstaan van de eerste branden afgezwakt, maar het gevaar is nog niet geweken. De brandweer probeert te voorkomen dat de branden in Centraal-Griekenland opnieuw oplaaien. Daarnaast is in meerdere regio's nog altijd sprake van een groot risico op branden.
De vuurzeeën werden de afgelopen weken aangewakkerd door hoge temperaturen en harde wind. Ze hebben vijf mensen het leven gekost en onder meer woningen, boerderijen en fabrieken in de as gelegd. Volgens premier Kyriakos Mitsotakis moet Griekenland meer doen tegen de gevolgen van klimaatverandering en betere maatregelen nemen tegen nieuwe branden.
Op het populaire vakantie-eiland Rhodos werden vorig weekend bijna 20.000 inwoners en toeristen geëvacueerd, wat volgens de regering de grootste brandevacuatie ooit was. Steeds meer evacués kunnen terug.
De bosbranden die Griekenland teisteren, veroorzaken de uitstoot van recordhoeveelheden koolstof. Het Europese programma Copernicus, dat doorlopend satellietmetingen verricht, ziet de afgelopen weken een ongekend hoge piek in de koolstofuitstoot die door natuurbranden in het land worden veroorzaakt.
De wetenschappers schatten dat deze maand al circa een megaton aan koolstof de lucht in is gegaan door de branden in Griekenland. Dat is grofweg een verdubbeling ten opzichte van het vorige record voor juli, dat stamde uit 2007. En de maand is nog niet voorbij. Copernicus waarschuwt voor aanhoudende luchtvervuiling door de natuurbranden.
Koolstofuitstoot is een graadmeter voor de omvang en intensiteit van bosbranden. Onder meer vakantie-eiland Rhodos en het schiereiland Attica zijn getroffen door vuurzeeën. Het bosbrandrisico is extra hoog door de hitte in het gebied. Een groot deel van Zuid-Europa zucht al enige tijd onder een hittegolf. Door de uitstoot van koolstof, onder meer in de vorm van koolstofdioxide, dragen bosbranden verder bij aan de opwarming.
Tien EU-landen hebben sinds Griekenland vorige week om hulp heeft gevraagd bij het bedwingen van de bosbranden samen al 490 brandweerlieden en negen blusvliegtuigen naar het land gestuurd, meldt de Europese Commissie. Ook Tunesië heeft via het zogeheten EU-mechanisme voor civiele bescherming aan de bel getrokken en inmiddels ondersteuning van twee Spaanse blusvliegtuigen gekregen.
Volgens Eurocommissaris Janez Lenarčič (Crisisbeheer) vereisen de bosbranden die het Middellandse Zeegebied teisteren "een onmiddellijke en eensgezinde reactie". Nederland is ditmaal nog niet bijgesprongen.
Twee bosbranden die dinsdagavond uitbraken op het Franse eiland Corsica zijn in de nacht van dinsdag op woensdag aangewakkerd en uitgegroeid tot één grote brand. De branden woeden in het noordwesten van het eiland, in het departement Haute-Corse en bedreigen meerdere dorpen.
Zo'n tweehonderd brandweerlieden proberen het vuur te bestrijden. Windstoten van meer dan 100 kilometer per uur wakkeren de vlammen echter aan. Volgens een vrijwilligersorganisatie die zich met brandpreventie bezighoudt is al meer dan 250 hectare land afgebrand. De vlammen zijn de dorpen Corbara, Pigna en Santa-Reparata-Di-Balagna genaderd en mensen zijn geëvacueerd.
Een Grieks blusvliegtuig is neergestort op het Griekse eiland Evia tijdens de bestrijding van bosbranden. Volgens een woordvoerder van de brandweer zaten er in ieder geval twee mensen in het vliegtuig. Het is nog niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.
Het Canadair-blusvliegtuig stortte neer in een ravijn tijdens een blusoperatie in de buurt van de plaats Karystos. Op beelden van omroep ERT is te zien dat het vliegtuig kort nadat het water had geloosd neerstort en in brand vliegt.
Griekenland en Italië hebben te maken met weersomstandigheden die het blussen van de bosbranden bemoeilijken. Dat zeggen de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en de Italiaanse premier Georgia Meloni. Beide landen gaan al ruim een week gebukt onder hoge temperaturen en bosbranden.
Volgens Mitsotakis zijn de moeilijke omstandigheden vooral het resultaat van klimaatverandering. "Branden blussen zal altijd moeilijk blijven, omdat we te maken hebben met de gevolgen van de klimaatcrisis", zei hij. Mitsotakis schat in dat de situatie in de toekomst "nog erger" zal worden "met hogere temperaturen, meer droogte, sterkere winden, terwijl de geologische omstandigheden van het land het moeilijker maken om branden te bestrijden". De Griekse premier stelt dat alleen een "gecoördineerde inspanning van de autoriteiten" de gevolgen van de klimaatcrisis kan verminderen. "Er is geen magische oplossing", zei hij.
Ook de Italiaanse premier Meloni spreekt van lastige weersomstandigheden, hoewel zij deze niet direct toeschreef aan klimaatverandering. "We hebben te maken met een situatie waarin de wind voor zeer hoge temperaturen zorgt. Dit maakt het gebruik van Canadair-blusvliegtuigen onmogelijk", zei Meloni volgens persbureau ANSA op de Italiaanse televisie.
Update: Volgens de eerste schattingen van experts is door de hevige branden op het Griekse eiland Rhodos tot nu toe minstens 150 vierkante kilometer bos- en landbouwgrond verwoest.
De Griekse brandweer is voor de derde dag op meerdere plaatsen druk met het blussen van bosbranden. De hevigste brand woedt circa 25 kilometer ten noordwesten van het centrum van Athene en breidt zich verder uit. Er is een aantal panden is volledig verwoest, met name in de plaats Mandra. Op het eiland Rhodos is ook een bosbrand uitgebroken, maar die is vooralsnog ver van bewoonde gebieden en nog beperkt in omvang.
De branden ten zuidoosten van Athene en die ten noorden van de stad Korinthe lijken gestabiliseerd. Maar de wind blijft hard waaien en de temperaturen stijgen waarschijnlijk in de loop van de week. Vooralsnog zijn er geen gewonden gevallen.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.