Simon Klingen
© Henny Radstaak
“De titel ‘Houtfabriek’ voor een boek over bomen en bos is wellicht wat prikkelend”, geeft schrijver en bosbeheerder Simon Klingen toe, “maar een houtfabriek is wel wat een bos feitelijk is”. Zijn onlangs verschenen boekje moet ’21 misverstanden over bos en bomen’ uit de weg ruimen. Zoals: bomen kappen is slecht voor de biodiversiteit en het klimaat. Of: we hebben steeds minder bos in Nederland.
“Als ik een lezing geef over bosbeheer, dan begin ik meestal met de vraag: wie heeft er thuis een betonnen keukentafel?”, vertelt Simon Klingen. “Dan zie je mensen even verbaasd kijken”. Klingen wil hiermee wijzen op onze soms wat hypocriete houding ten opzichte van houtkap. “Iedereen heeft houten meubels in huis en veel consumenten willen graag natuurlijke materialen in en om het huis. Tja, voor dat hout zijn wel goede en gezonde bomen omgezaagd”.
Slechts acht procent van het hout dat we gebruiken, komt uit Nederlandse bossen. Toch neemt het oppervlak bos nog steeds toe. “We kappen minder dan dat er bijkomt, verklaart Klingen.
Divers bos op de Amerongse Berg. Op deze plek zijn vijf jaar geleden fijnsparren gekapt, nu komen er op een natuurlijke manier jonge dennen, sparren, lariksen en beuken op.
© Henny Radstaak
Bovendien is houtkap niet altijd slecht voor de biodiversiteit. Wandelend door boswachterij de Amerongse Berg wijst hij op een plek waar een jaar of vijf geleden een halve hectare fijnsparren is gekapt. “Kijk nu eens. Hier is niets aangeplant, maar je ziet meteen jonge dennen, sparren lariksen en beuken opkomen. Alles wat hier staat is van nature hier gekomen. Dit is een heel divers stukje bos”.
Hij snapt dat mensen bezorgd zijn over het kappen van bomen. “Maar die zorgen zijn niet nodig. Dat is de aanleiding geweest om dit boekje ‘Houtfabriek’ te schrijven”.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.