"Deze boomkikker hoeft niet eens op jacht te gaan om een prooi te vangen want die komt in dit geval gewoon naar hem toe", schrijft filmer Hans Jochems. "Je zou normaal verwachten dat hij dat niet aan zijn neus voorbij zou laten gaan." Toch lijkt de boomkikker niet heel erg blij met het insect. Het diertje doet meerdere pogingen om het insect van zich af te slaan, maar die komt gewoon weer terug. Het plekje op de kop van de kikker, lijkt het ideale plekje voor het insect om even te zonnen. Hans maakte het filmpje in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Boomkikkers eten voornamelijk insecten. Meestal zijn dat vliegende insecten zoals vliegen, muggen, kevers, maar ook wantsen. De kikker jaagt op twee manier: door de prooi te bespringen of door het insect te vangen met de lange roltong. De kikker wacht totdat het insect op een bereikbare plek zit en rolt de tong vervolgens ontzettend snel uit terwijl hij met zijn bek hapt. Het insect blijft aan de kleeftong plakken en kan nu niet meer ontsnappen.
De bouw van het diertje helpt bij het jagen. Zo heeft de kikker enorm sterke achterpoten waardoor die ver kan springen. Maar ook de 'zuignappen' aan de onderkant van de poten helpen daarbij. Door een klein vochtlaagje uit zijn tenen te laten stromen, blijven de poten aan planten plakken en kan de kikker gemakkelijker klimmen.
Met Vroege Vogels TV maakten we in 2022 een item over boomkikkers in het Brabantse Mortelen en Scheeken. Hoewel de soort daar ooit verdwenen was, gaat het hier dankzij herintroducties enorm goed met de soort. De populatie wordt er zelf steeds groter! Bekijk het fragment in onderstaand filmpje.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.