Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boomkikker doet het goed in Nederland

  •    •  
10-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
boomkikker header

Boomkikker

© Vroege Vogels TV

De boomkikker was bijna helemaal uit Nederland verdwenen en stond op de lijst van bedreigde soorten. Toch laten recente tellingen zien dat de soort er weer op vooruit gaat. Dit komt door recente beschermingsmaatregelen en ander natuurbeleid. In het noorden en het zuiden van het land is weer een aantal boomkikkers gemeld, stelt kennisorganisatie RAVON voor amfibieën, reptielen en vissen.

De boomkikker was een bedreigde soort

De groene en kleine boomkikker kwamen vroeger veel voor, voornamelijk op zandgronden. Maar eind twintigste eeuw was de populatie met 80% afgenomen. Hierdoor werd de boomkikker één van de meest bedreigde amfibieën in Nederland. Er bleven nog kleine groepen over in Zeeuws-Vlaanderen, Midden-Limburg, de Achterhoek en Twente. In 2017 verdwenen de populaties uit Drenthe.

Verbetering leefomstandigheden voor boomkikkers

Boomkikkers kunnen, zoals hun naam suggereert in bomen klimmen, maar leven het liefst op zonnige wateroevers van poelen en vennen. Het herstel van de waterpartijen en het waterschap heeft het leefgebied van de kikkers uitgebreid, aldus RAVON. In Brabant en Limburg zijn kikkers uitgezet die zich snel voortplanten en  verspreiden.

In Noord-Nederland zijn er ook kikkers uitgezet, maar er ontsnapten ook exemplaren bij particulieren. Deze populaties doen het zo goed dat er nu honderden dieren waargenomen worden. Het zijn er zelfs zoveel dat RAVON vrijwilligers extra zoekt om te kikkerstand bij te houden.

Bron: ANP

 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.